Μάρα Καποτά

Μάρα Καποτά, 1ο βραβείο video επιχειρηματικότητας της Ε.Ε.:

«Επιχειρηματικότητα, ένας άλλος τρόπος ζωής»

Η ειδοποιός διαφορά του επιχειρηματία μέσα στο κοινωνικό σύνολο είναι ότι δε βολεύεται μέσα σ’ ένα παγιωμένο περιβάλλον, αλλά με προσωπικά / εσωτερικά κίνητρα, δραστηριοποιείται και δημιουργεί ο ίδιος ένα νέο περιβάλλον, ένα «μικρόκοσμο», την επιχείρησή του.  Δεν επαναπαύεται στη βολή μίας υπαλληλικής θέσης, η οποία είναι σαφώς πλαισιωμένη, αλλά ενεργοποιείται και γίνεται ο ίδιος δημιουργός.

Η ιστορία που εμπνεύστηκα για να προβάλλω την επιχειρηματικότητα, ως ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, είναι στην πραγματικότητα μία αλληγορία, που αν αποκωδικοποιηθεί, αναδύει αρκετά μηνύματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

  1. Ο επιχειρηματίας δεν είναι κάποιος «τυχερός» στον οποίο κάποιο καινοτόμο προϊόν βρέθηκε στο δρόμο του. Όχι. Είναι η ηρωίδα της ιστορίας που παρακολουθήσατε, η οποία χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια υλικά, που ήταν στο πιάτο του καθενός στο τραπέζι, και δεν είχε απολύτως καμία όρεξη να φάει, η οποία όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, δεν παραδίδεται στη μιζέρια, αρνείται το συμβιβασμό και δραστηριοποιείται για να δημιουργήσει κάτι νέο και προφανώς ελκυστικότερο. Ένα «προϊόν» που τελικά κέρδισε το θαυμασμό, την αποδοχή αλλά και τη ζήτηση των υπολοίπων.
  2. Ένα δεύτερο μήνυμα που θέλησα να περάσω είναι ότι τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία και της επιχειρηματικότητας δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Αντίθετα, τα συναντάμε με μεγάλη συχνότητα στην καθημερινή μας ζωή. Η οργάνωση της οικογένειας, η συντήρηση ενός σπιτιού, ο εφοδιασμός του, ο καθαρισμός του, η κατανομή των ρόλων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, όλα είναι απλές δραστηριότητες της κοινής καθημερινής ζωής, που όμως συνοδεύονται με απολύτως κοινά χαρακτηριστικά με αυτά ενός επιχειρηματία. Ακόμα λοιπόν κι αν κάποιος δεν έχει ποτέ σκεφτεί ή τολμήσει να πάρει μία επιχειρηματική πρωτοβουλία – κυρίως γιατί διστάζει ή φοβάται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις – αρκεί να παρατηρήσει τις καθημερινές του δράσεις και αντιδράσεις και τελικά εύκολα θα ανακαλύψει ότι διαθέτει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία.
  3. Στο σύνολο των μηνυμάτων αυτού του βίντεο προφανώς διαπιστώνει κανείς τη σημασία που ήθελα να δώσω στο θέμα της «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας». Οι γυναίκες στη χώρα μας, παραδοσιακά, έχουν επιδείξει κορυφαίες επιχειρηματικές δεξιότητες σε όλους τους τομείς της ζωής τους, δυστυχώς όμως ποτέ δεν τις προέβαλαν και δεν τις εκμεταλλεύτηκαν επαγγελματικά. Πιστεύω ότι η αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της εμπλοκής των γυναικών στις υψηλές βαθμίδες των επιχειρήσεων θα ανοίξει νέους δρόμους στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας.

Τέλος με αφορμή το βίντεο αυτό, θα ήθελα κλείνοντας να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο. Ασχολούμαι με τη διαφήμιση εδώ και εφτά χρόνια, αυτό είναι το επάγγελμά μου. Όταν έμαθα για το διαγωνισμό και πρότεινα στους στενούς μου συνεργάτες να συμμετάσχουμε σ’ αυτόν, η στάση τους ήταν αρνητική και το θεώρησαν σχεδόν ακατόρθωτο. Δεν πτοήθηκα από τις πρώτες αντιδράσεις και κατάφερα τελικά να βρω συνεργάτες, που το πίστεψαν και το στήριξαν. Την ημέρα των γυρισμάτων και εφόσον είχαμε συγκεντρωθεί όλοι μαζί τους είπα: «Σήμερα θα κάνουμε τα γυρίσματα ενός βίντεο που θα πάρει το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό». Το βρήκαν χαριτωμένο.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω λοιπόν το εξής. Έχει σημασία να ασχολούμαστε και να απασχολούμαστε με το θέμα της «βιωσιμότητας» των επιχειρηματικών μας δράσεων. Πιστεύω όμως, ότι έχει έρθει πλέον η ώρα, να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε, να πιστέψουμε και να επιμείνουμε στην κατάκτηση της «ΠΡΩΤΙΑΣ». Έχει έρθει η ώρα, τη θέση του στόχου της «βιωσιμότητας» να πάρει ο στόχος της «κυριαρχίας». Αυτό θα σημάνει αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή στρατηγικών, αλλαγή δράσεων και τελικά αλλαγή των αποτελεσμάτων μας. Μόνο στοχεύοντας την 1η θέση μπορείς να την καταλάβεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ