Βιβλιοπαρουσίαση

«Μαρίνος Χιόνης, το παιδί που άλλαξε το πεπρωμένο του»

2010. Το Ιανουάριο 2011 θα κυκλοφορήσει και στην Αγγλική γλώσσα.

Ο Κεφαλλονίτης ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σπηλιώτης εξέδωσε πρόσφατα τη βιογραφία τού συμπατριώτη του διεθνούς φήμης οφθαλμίατρου Μαρίνου Χιόνη, με τον παραπάνω τίτλο. Πρόκειται για ένα βιβλίο 130 σελίδων, στο οποίο ο συγγραφέας με σεβασμό, αγάπη και υπευθυνότητα, ξετύλιξε το κουβάρι της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ζωής ενός επιστήμονα που ξεκίνησε ταπεινά από το χωριό του και έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης, ενός επιστήμονα με ήθος, θέληση, πάθος και ανθρωπιά

Ο Γιώργος Σπηλιώτης, σκύβοντας στο δύσκολο ξεκίνημα τού πρωταγωνιστή του, σε μια εποχή καθολικής φτώχειας και δυστυχίας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό και αληθινό, τη ζωή της επαρχίας, έτσι όπως αυτή κυλούσε με αργούς ρυθμούς στο νησί της Κεφαλλονιάς, όπου η ανέχεια, ο κλειστός περίγυρος, η αυστηρότητα των ηθών αλλά και η άνθιση των αξιών της ζωής. Μέσα από τις σύντομες αναζητήσεις του συγγραφέα σ’ αυτό το μέρος του βιβλίου, περιγράφεται η πρώιμη θέληση, ωριμότητα και δύναμη του πρωταγωνιστή του Μαρίνου Χιόνη, ο οποίος αφήνοντας το στενό ορίζοντα του χωριού του, είναι ήδη εφοδιασμένος με το δυναμισμό του «σαν εξοπλισμό», για να σταθεί σε άλλους τόπους μέσα και έξω από την Ελλάδα, να αγωνιστεί θαρραλέα και να υποτάξει στο τέλος τη σκληρή του μοίρα σε καλομοίρα και επιτυχία.

Οι λεπτομέρειες, που ο συγγραφέας σταχυολογεί και καταχωρίζει στο βιβλίο του, αναδύουν το άρωμα της γνησιότητας, της αλήθειας και της ανθρώπινης στάσης. Αυτή η αφήγηση και τα γεγονότα, που χαλύβδωσαν τον ήρωα του, συγκινούν βαθειά και αφαρπάζουν τον αναγνώστη να ιδεί την πιο πέρα τύχη αυτού του πανέξυπνου και δυναμικού νέου.

Η δικαίωση, με την καθολικότητά της, έρχεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο φτωχός νησιώτης εξελίσσεται σε παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονα, ο οποίος στη λαμπρή του πορεία, δε θα λησμονήσει τη γενέτειρά του, που τον πλήγωσε κατάστηθα με τη στάση της, αλλά και την Ελλάδα, όπου πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Ο Γιώργος Σπηλιώτης δεν περιττολογεί σε ανούσιες λεπτομέρειες, αλλά επιλέγει τους σταθμούς της ζωής του βιογραφούμενου, τους οποίους φωτίζει με ενάργεια από πλήθος οπτικών θεώρησης της προσωπικότητας του ήρωά του. Στην αφήγησή του, όπου παρεμβαίνει η λεπτομέρεια, ο συγγραφέας σκιαγραφεί τις βαθύτερες όψεις του ψυχισμού του Μαρίνου Χιόνη, έτσι ώστε ο αναγνώστης να επικοινωνεί ομαλά με τη ζωή και τη δράση του πρωταγωνιστή και παράλληλα να μεταγγίζει τη συγκίνησή του μέσα από ποικίλα σημεία και πράξεις του βιογραφούμενου.

Το ύφος του συγγραφέα είναι καθαρό, απλό, τερπνό και παραστατικό, ενώ ο λόγος του σε όλο το βιβλίο διακρίνεται για την αλήθεια, το σεβασμό και την ευγένεια τόσο προς τον ήρωα όσο και προς τον αναγνώστη. Η εκφορά αυτού του λόγου είναι πυκνή, ευχάριστη και πλημμυρίζει από βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς, καθώς προσεγγίζει τη ζωή και το έργο του ήρωά του και λαχταράει να το αναπλάσει ατόφιο και αυθεντικό, ώστε να μην ξεφύγει από την ατμόσφαιρα και το χώρο του. Ο συγγραφέας με προσοχή αφηγείται τα γεγονότα, στοχάζεται, δοκιμάζει λυρικές και συναισθηματικές εξάρσεις και αφήνει την ποιητική του ταυτότητα, εκεί όπου ο ήρωάς του, ανυψώνεται σε πράξεις δυναμικής και ανθρώπινου μεγαλείου.

Έτσι όπως είναι γραμμένη αυτή « η σύντομη », αλλά μεστή βιογραφία, αποκτά παιδευτική χροιά και μεταβάλλεται σε λόγο διδαχής και μίμησης. Η ανθρωπιά του συγγραφέα συναντιέται με την ανθρωπιά του Μαρίνου Χιόνη και στο σημείο τούτο το βιβλίο γίνεται λόγος παρήγορος στο νέο και στο χειμαζόμενο της εποχής μας: η εργατικότητα, η θέληση, το κυνήγι του χρόνου και της γνώσης, ο αγώνας για επιβίωση και επιτυχία, η πολυπρόσωπη έκφραση ανθρωπιάς και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, είναι εκείνα τα ψήγματα ανθρώπινης αλληλεγγύης και αγάπης. Γι’ αυτό το βιβλίο αυτό του Γιώργου Σπηλιώτη είναι ένα βιβλίο ανθρωπιάς, ευγένειας και πνευματικότητας. Ένα ακόμη γνώρισμα, που χαρακτηρίζει το βιβλίο είναι η πλούσια σκιαγράφηση, η οποία επαγωγικά συμπορεύεται και ενισχύει με εικόνες την αφήγηση και την κάνει πιο ζωντανή και πιο παραστατική. Συνολικά κατοπτρίζονται 63 εικόνες (29 φωτογραφίες, 31 επιστολές, δημοσιεύματα διάφορα και 3 εικόνες) στο καλοτυπωμένο και ιδιαίτερα φροντισμένο βιβλίο, που έχει τον τίτλο «Μαρίνος Χιόνης, το παιδί που άλλαξε το πεπρωμένο του».

Συγχαρητήρια στο Γιώργο Σπηλιώτη, που μας πρόσφερε ένα βιβλίο (έχει εκδώσει άλλα τρία ποιητικά) αληθινό, διδακτικό και κυρίως ανθρώπινο, καθώς είναι ο ίδιος και ο εκλεκτός ήρωάς του.

Κώστας Σταμάτης, Υπ/ρχος Λ.Σ. ε.α.
Ποιητής, Συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ