Πάνω από σαράντα άνθρωποι, κοντά στις ακτές της Καλαβρίας, έχασαν την ζωή τους. Το πλεούμενο, στο οποίο επέβαιναν πάνω από διακόσιοι μετανάστες και πρόσφυγες, έσπασε στα δυο.Συνέβη σε πολύ μικρή απόσταση από την ξηρά, στην περιοχή Στεκάτο, κοντά στην πόλη Κρότωνα του ιταλικού Νότου. Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας έσωσε πάνω από ογδόντα ανθρώπους, κάποιοι, μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι την ακτή κολυμπώντας. Πολλά παιδιά, όμως -ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο- δεν τα κατάφεραν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, ο συνολικός αριθμός των «απελπισμένων της θάλασσας» που επέβαιναν στο πλοιάριο, φέρεται να έφτανε τους διακόσιους πενήντα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για το πιο δραματικό ναυάγιο του 2023. Οι έρευνες, για τον εντοπισμό επιζώντων, συνεχίζονται, με ταχύπλοα και ελικόπτερα του λιμενικού και της οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza. Οι ιταλικές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός έκαναν γνωστό ότι οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες προέρχονταν από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Πού είναι η Ευρώπη;

«Η Καλαβρία, σήμερα πενθεί, αλλά πού είναι η Ευρώπη, η οποία θα έπρεπε να εγγυηθεί την ασφάλεια και την νομιμότητα;», διερωτήθηκε πριν λίγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καλαβρίας Ρομπέρτο Οκιούτο. Παράλληλα, όμως, σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τόνισαν ότι δεν έχει νόημα, αυτή την στιγμή, να επιχειρείται μια άτοπη απόδοση ευθυνών.

Ο δε Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, τόνισε ότι πρόκειται για μια «τεραστίων διαστάσεων τραγωδία» η οποία δείχνει ότι «πρέπει να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των παράτυπων μεταναστών» και να καταπολεμηθεί το όλο δίκτυο που τις οργανώνει. Σε ανακοινωθέν της, δε, η κυβέρνηση Μελόνι χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη», το να στοιβάζουν, οι δουλέμποροι, πάνω από διακόσιους ανθρώπους σε μια βάρκα είκοσι μέτρων και τάχθηκε κατά της υστερόβουλης εκμετάλλευσης του τραγικού αυτού ναυαγίου. Η Ιταλική κυβέρνηση, τέλος, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις επιχειρήσεις διάσωσης, πρέπει να ασχολούνται μόνον οι κρατικές και αστυνομικές αρχές, και όχι οι εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ