ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τουλάχιστον 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή από επιδημία χολέρας, ενώ 3.342 έχουν μολυνθεί. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ραγδαία στους καταυλισμούς σεισμοπαθών. Η ActionAid έχει ήδη ανταποκριθεί τόσο με υλικά αντιμετώπισης και προστασίας από την ασθένεια όσο και με εντατική εκπαίδευση των κατοίκων σε μεθόδους πρόληψης.

Τα κρούσματα εξαπλώθηκαν από το Artibonite στην Κεντρική Περιφέρεια. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρ’ όλες τις προφυλάξεις, 5 περιπτώσεις χολέρας αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς στις 24 Οκτωβρίου.

Για να αντιμετωπίσει την επιδημία, η ActionAid, σε στενή συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ, εξασφαλίζει πρόσβαση σε ασφαλές νερό (το μολυσμένο νερό είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης), ενημερώνει για τη σημασία της άμεσης αναφοράς νέων κρουσμάτων και δίνει οδηγίες προφύλαξης. Διανέμοντας 7.000 ειδικά πακέτα υγιεινής που περιλαμβάνουν ταμπλέτες καθαρισμού νερού, άλατα αφυδάτωσης, χλώριο, καθαριστικό χεριών, σαπούνι και ορούς αφυδάτωσης, στις κοινότητες στις οποίες δουλεύει στις περιοχές που έχουν πληγεί, προσπαθεί να μειώσει την εξάπλωση της θανατηφόρας χολέρας.

Επιπλέον, η ΑctionAid ξεκινάει εντατικές εκπαιδεύσεις για την υγιεινή, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας καθώς και για την έγκαιρή διάγνωση τόσο σε κατακλυσμούς σεισμοπαθών στο Lascahobas και στο Port-au-Prince. Η ActionAid δουλεύει με τους κατοίκους των κοινοτήτων δράσης της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ίδιοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τα διεκδικούν, κυρίως σε σχέση με το δικαίωμα να αποκτήσουν γη ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μόνιμη στέγη.

Η ActionAid πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί επαρκώς ώστε να σταματήσει την εξάπλωση της χολέρας στη χώρα και κυρίως στην πρωτεύουσα. «Θα είναι πραγματικά καταστροφικό ότι εάν φτάσει η επιδημία στους καταυλισμούς σεισμοπαθών. Οι συνθήκες υγιεινής και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι ήδη προβληματική. Είναι απαραίτητο οι Αϊτινοί να εκπαιδευτούν άμεσα πώς να προστατεύονται από κάθε ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του νερού» δήλωσε ο Jean Claude Fignolé, διευθυντής της ActionAid Αϊτής. «Η ActionAid πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να παρέχει επαρκή στέγη, γη και βασικές υπηρεσίες στους σεισμοπαθείς που ζουν ακόμα σε σκηνές και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ