Kέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ. Νέα κουλτούρα συνεργασίας και καινούριες θεματικές.Προσηνής, καλά διαβασμένος και ανοιχτός στο διάλογο ο νέος εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) που απέσπασε πολλά θετικά σχόλια στην επίσημη πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα. Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων έσπευσε να ταξιδέψει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να βρεθεί από κοντά με τους συνομιλητές του προκειμένου να χαράξουν μαζί τη νέα πορεία για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε υπηρεσιακά την Ελλάδα. Αλλά δεν ήταν η μόνη έως τώρα στη ζωή του. «Ήμουν πολύ νέος, σχεδόν δεκαέξι ετών, όταν ήρθα στην Ελλάδα ως backpacker. Αξιοποίησα την ευκαιρία του Interail και πήγα στη Πελοπόννησο, την Αθήνα και την Κρήτη. Ήταν μια μοναδική εμπειρία», λέει χαρακτηριστικά. Η εικόνα που είχε για την Ελλάδα είχε πάντοτε θετικό πρόσημο, ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. «Η άποψή μου για την Ελλάδα ήταν πάντοτε καλή. Υπήρξαν δύσκολες εποχές την εποχή τη ευρωκρίσης, που τις έζησα όντας στην αντιπολίτευση με το SPD. Είδαμε πως διαρρήχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που είχαν παραδοσιακά τόσα κοινά μεταξύ τους. Από την επίσκεψη μου είδα τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ελλάδα επιχειρηματικά, τα βήματα προόδου, που σαφώς είχαν υψηλό κόστος για πολλούς ανθρώπους στη χώρα», αναφέρει μιλώντας στη Deutsche Welle o Ζέρεν Μπάρτολ.

Ο νέος Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης προέρχεται από τα σπλάχνα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το 2001 μέχρι και σήμερα είναι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Marburg-Biedenkopf παράλληλα με την εικοσαετή του θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. Γνώστης των πολιτικών συνθέσεων, ήταν μέρος της αντιπροσωπείας του SPD στην ομάδα εργασίας για τις μεταφορές και τις υποδομές κατά τις διεργασίες της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές του 2013 και του 2017 στη Γερμανία. Μία πολιτική εμπειρία με την οποία θα μπορεί να «μπολιάσει» το έργο του στην ΕΓΣ.

«Να ψηλώσουμε τον πήχη»

«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι αυτή τη χρονική στιγμή μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες. Επειδή, πέρα από κάθε άλλη στιγμή έως τώρα, τα προβλήματα και οι προκλήσεις μας είναι τόσο κοινά. Η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, η στεγαστική κρίση είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία», επισημαίνει στη Deutsche Welle o Mπάρτολ. Η εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ανήκει στο παρελθόν και με αυτήν και η αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Αναπτυξιακής Βοήθειας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης, στο οποίο υπηρετεί ο Μπάρτολ, δείχνει να είναι το πλέον σχετικό για το έργο της ΕΓΣ. «Είμαστε το υπουργείο που έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της. Η αστική ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση, οι «έξυπνες πόλεις», η διαχείριση απορριμμάτων, η κυκλική οικονομία, η προσιτή κατοικία, η ενεργειακή απόδοση κτιρίων, οι οικοδομικοί κανονισμοί ανήκουν στις αρμοδιότητές μας», επισημαίνει ο Μπάρτολ.

Από το ταξίδι του στην Ελλάδα αποκόμισε πολύ θετικό κλίμα για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας. « Ήρθα χωρίς στεγανά και προσδοκίες. Πήρα το μήνυμα ότι πρέπει να ψηλώσουμε τον πήχη. Είναι σημαντικό ότι όλες οι πλευρές έχουμε όρεξη για να προχωρήσουμε παρακάτω». Γνωρίζει ότι η συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις έχει πάντα δυσκολίες αλλά η θερμή υποδοχή στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικούς παράγοντες στη διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα τον κάνουν να αισιοδοξεί.

Νέου είδους συνεργασίες

Το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχει προσφέρει από τη δημιουργία του το 2010 πλειάδα συνεργασιών μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο μέρος των ελληνογερμανικών σχέσεων και πανευρωπαϊκό παράδειγμα συνεργασίας. Η δράση της πέρα από τα αμιγώς αυτοδιοικητικά θέματα εστιάζει στα σύγχρονα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης μέχρι την πολιτική προστασία και εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ως τρίτος εντεταλμένος για την ΕΓΣ από γερμανικής πλευράς ο Ζέρεν Μπάρτολ, διαδεχόμενος το Νόρμπερτ Μπάρτλε, θέλει να συνεχίσει το έργο της αλλά και να δώσει νέο βηματισμό. «Στόχος μου είναι να εκτελέσω τον ρόλο μου σωστά και σοβαρά. Θέλω να εστιάσουμε σε συγκεκριμένο αριθμό θεματικών και όχι να διασπείρουμε δυνάμεις», λέει. Στόχος του να ενισχύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της γερμανικής πλευράς το οποίο ατονούσε κατά περιόδους στο παρελθόν. «Υπάρχουν πολλά όμοια προβλήματα και ανάγκη εστίασης στις πραγματικές ανάγκες του σήμερα, όπως π.χ. η κλιματική προσαρμογή, η ενσωμάτωση των προσφύγων, η προσιτή κατοικία. Οι γερμανικοί Δήμοι μπορούν κάλλιστα να μάθουν πολλά από την ελληνική πλευρά όπως π,χ. από τη γοργή πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η μία πλευρά μπορεί να μάθει από την άλλη πολλά σε όλα τα θέματα», εξηγεί ο Μπάρτολ, που πιστεύει ότι έτσι ξεπερνιούνται ευκολότερα οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και επιθυμεί να εμπλέξει μέσα από τις συνεργασίες παράγοντες από την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ζέρεν Μπάρτολ τέθηκε ο οδικός χάρτης για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα μέσα στο 2023, έπειτα από τρία χρόνια αναβολών λόγω της πανδημίας.

Διογένης Δημητρακόπουλος, Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ