Η Ιταλία συνεχίζει τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Από σήμερα, άνοιξαν και πάλι οργανωμένες πλαζ και πισίνες. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό.Αύριο η κυβέρνηση Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει μείωση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά δυο ώρες, ενώ τα σαββατοκύριακα αναμένεται να μπορέσουν να ξανανοίξουν σύντομα και τα εμπορικά κέντρα. Πνέει, γενικώς, ένας άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας. Χθες τα κρούσματα ήταν 6.659, με 136 θανάτους. Αριθμοί που προκαλούν πάντα ανησυχία αλλά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Την ίδια ώρα η Ιταλία ποντάρει και στον τουρισμό εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Για τον λόγο αυτό, ενισχύει συνεχώς τις λεγόμενες πτήσεις covid free από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι επιβάτες κάνουν μοριακό τεστ πριν επιβιβαστούν, και με τον τρόπο αυτό, όταν φτάνουν στην Ιταλία, δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Η Ελλάδα ή η Ιταλία;

Στην ανάγκη στήριξης των πτήσεων αυτών αναφέρθηκε και ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Η Ιταλία κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει φέτος την παρουσία Αμερικανών τουριστών. Με στόχο, στο σύνολο των διανυκτερεύσεων, εκείνες των ξένων τουριστών να μπορέσουν να καλύψουν τουλάχιστο το 30%. Πρέπει να σκεφθεί κανείς ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπερνούσαν το 50%. Στην δε παραθαλάσσια περιοχή της Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολόνια) είναι αισιόδοξοι ότι φέτος θα επιστρέψουν και οι πολύτιμοι Ρώσοι τουρίστες, που τόσο αγαπούσαν θέρετρα όπως το Ρίμινι, το Ριτσιόνε και την Κατόλικα.

Στη δε ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στο Ιόνιο, άρχισαν να κάνουν κρατήσεις Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αναμονής, δεν λείπουν και τα στοιχήματα: «Είμαι σίγουρος ότι φέτος θα επισκεφθούν την χώρα μας περισσότεροι τουρίστες από όσοι θα πάνε στην Ελλάδα», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ματέο Σαλβίνι, από την Λέγκα. Αλλά πολλοί σχολιαστές δεν έχουν την ίδια βεβαιότητα και υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα κινήθηκε πιο γρήγορα και με πιο αποτελεσματική, πιθανότατα, επικοινωνιακή στρατηγική.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ