Συνέντευξη του Γιώργου Καλεάδη  στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη. 

«Η προσωπικότητα του Κώστα Ζουράρι για τα Ελληνικά Γράμματα, είναι εξόχως σημαντική και τούτο διότι όλη η ζωή και το έργο του, είναι αφιερωμένα στην διακονία της ελληνικής γλώσσας και  του ελληνικού πολιτισμού. Η αγάπη και η συμβολή του στην διάδοση και διατήρηση της αργόσυρτης διάρκειας της ταυτότητας του ελληνικού πολιτισμού, τον κατατάσσει στην ομάδα σκυταλοδρόμων που την μεταφέρει διαχρονικά, με πρώτο τον Όμηρο». Αυτά δηλώνει ο Γιώργος Καλεάδης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Άξιον και δίκαιον», από τις εκδόσεις Ξυράφι.

Ερ: Ποια ήτανexofillo deigma η αφορμή για να γραφεί το βιβλίο «Άξιον και δίκαιον», εκδόσεις Ξυράφι;

Απ: Η αφορμή προκειμένου να γραφτεί το “Άξιον και Δίκαιον”, έρχεται από πολύ παλαιά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν και ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ χριστιανών και κομμουνιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε οι θέσεις που εξέφραζαν, οι Ζουράρις, Μοσκώφ, Νέλλας αλλά και πατέρες από το Άγιον Όρος, όπως ο νυν Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων π. Βασίλειος Γοντικάκης, με επηρέασαν βαθύτατα. Όταν λοιπόν περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000, γνώρισα προσωπικά τον Κώστα Ζουράρι, γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του “Άξιον και Δίκαιον”, κάτι που έγινε με την αμέριστη αρωγή του ιδίου του Κώστα Ζουράρι, καθώς και παλαιών και νέων φίλων του, τους οποίους και ευχαριστώ, όπως άλλωστε και εσάς για την πρωτοβουλία που αναλάβατε να γνωρίσω στους αναγνώστες σας το έργο μου .

Ερ: Πόσο σημαντική είναι η προσωπικότητα του Κώστα Ζουράρι για τα Ελληνικά Γράμματα;

Απ: Η προσωπικότητα του Κώστα Ζουράρι για τα Ελληνικά Γράμματα, είναι εξόχως σημαντική και τούτο διότι όλη η ζωή και το έργο του, είναι αφιερωμένα στην διακονία της ελληνικής γλώσσας και  του ελληνικού πολιτισμού. Η αγάπη και η συμβολή του στην διάδοση και διατήρηση της αργόσυρτης διάρκειας της ταυτότητας του ελληνικού πολιτισμού, τον κατατάσσει στην ομάδα σκυταλοδρόμων που την μεταφέρει διαχρονικά, με πρώτο τον Όμηρο.

Ερ: Ποια είναι η άλλη πλευρά, η ανθρώπινη , του επιστήμονα και συγγραφέα Ζουράρι;

Απ: Ο Κώστας Ζουράρις ως άνθρωπος είναι απλός, ευαίσθητος, αγωνιστής, δίκαιος, συνεπής και ασκητής.

Ερ: Στην εισαγωγή του βιβλίου γράφετε ότι το πόνημα σας καταγράφει τη ζωή και το έργο ενός εκ των τελευταίων εν ζωή μεγάλων Ελλήνων. Συγγνώμη αλλά από την ιστορία το επώνυμο μεγάλος το βάζαμε σε μεγάλες μορφές του έθνους. Μήπως χρειάζεται να γίνουμε πιο συγκρατημένοι στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας;

Απ: Δέχομαι την συγγνώμη σας, ωστόσο θα πρέπει να την απευθύνεται στον Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη, μεγάλο πατέρα της Εκκλησίας μας. Διότι αυτός είναι που επί της ουσίας τον καθιστά μεγάλο Έλληνα και κατά συνέπεια μεγάλο παγκοσμίως. Η “Ελλόγιμος σοφία”, δηλαδή η συνέπεια έργων και λόγων στην ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την πατερική μας διδασκαλία, χαρακτηρίζει την απουσία “άπρακτου λόγου” και “αλόγου πράξεως”(Ισίδωρος Πηλουσιώτης, Επιστολή ΙΙΙ,362,PG,78,1016C). Αυτή η “Ελλόγιμος σοφία”, τον καθιστά στο διηνεκές μεγάλο Έλληνα και μεγάλο φιλόσοφο παγκοσμίως.

Ερ: Η περιγραφή που κάνετε και οι αναφορές στην ζωή του Κώστα Ζουράρι σε συνδυασμό με την ιστορία των Ελλάδας είναι συναρπαστικές. Αν και το βιβλίο είναι ογκώδες το διάβασα με ενδιαφέρον. Ποιο είναι το μυστικό για να διαβάζεται ευχάριστα ένα βιβλίο;

Απ: Άν υπάρχει ένα μυστικό, αυτό δεν είναι άλλο, από το να έχεις αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Ερ: Ο Κώστας Ζουράρις διακρίθηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Γιατί οι Έλληνες της διασποράς όταν φύγουν από το γενέθλιο τόπο τους εξελίσσονται και προσφέρουν τα μέγιστα σε πολλούς τομείς και διαφημίζουν την πατρίδα μας;

Απ: Διότι πιστεύω, όπως και οι εποχές που ζούμε έχουν αποδείξει πλέον, ότι στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η κομματική πελατοκρατία, η έκπτωση αξιών, το προσωπικό και όχι το συλλογικό συμφέρον, δηλαδή η ιδιοτέλεια.

Ερ:  Σημαντικό έργο του Ζουράρι είναι και τα βιβλία που έγραψε. Ποια από αυτά αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες;

Απ: Θεωρώ ότι όλα έχουν αγαπηθεί, όπως άλλωστε τούτο καταγράφεται από το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Ιδιαιτέρως ίσως μνεία μπορεί να γίνει για το “Γελάς, Ελλάς αποφράς”, για την “Θεοείδεια παρακατιανή”, την “Μισγάγκεια απερινόητη”,τα “Συμφωνημένα υπονοούμενα”, όπως και τα δύο τελευταία του,” Φιλοκαλούμεν μετ’ανταρσίας” και “Ελληνική Δημοκρατία”

Ερ: Θυμάμαι παλαιότερα τον Ζουράρι να συνομιλεί στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες. Η απουσία του είναι αισθητή. Μπορείτε να μας δώστε κάποιες πληροφορίες με τις σημερινές ασχολίες του;

Απ: Χαίρομαι που και εσείς, όπως άλλωστε και μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, επισημαίνεται, τούτη την χρόνια απουσία του. Τούτο φυσικά δεν είναι τυχαίο και οφείλεται στο γεγονός ότι ο λόγος και η σκέψη του φιλοσόφου βρίσκεται απέναντι από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, δηλαδή έχουμε έναν λόγο αληθινό, πατριωτικό, ανατρεπτικό που ενοχλεί το κατεστημένο, τον οποίο όμως λόγο τον αναζητά ο ελληνικός λαός. Ο Κώστας Ζουράρις και σήμερα συνεχίζει να αγωνίζεται προκειμένου να ανατραπεί τούτη η βάρβαρη πολιτική η οποία ακολουθείται τα 3 τελευταία έτη, η πολιτική των μνημονίων, η οποία ξεπουλά την εθνική περιουσία και εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό.

Ο Κώστας Ζουράρις, ως επίτιμος πρόεδρος του πολιτικού φορέα “Πυρίκαυστος Ελλάδα” πρωτοστατεί και αγωνίζεται, για την δημιουργία ενός Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, το οποίο θα ξαναδώσει την ελευθερία στους Έλληνες.

Ερ: Απ’ ότι γράφετε στο εξώφυλλο αυτός είναι ο πρώτος τόμος για τον Ζουράρι . Θα ακολουθήσει και δεύτερος τόμος;

Απ: Ήδη ένα τμήμα του δεύτερου τόμου έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να υπάρξει και ο δεύτερος τόμος.

Ερ: Το βιβλίο σας εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ξυράφι. Επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για τον εκδότη σας θα σας παρακαλούσα να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των εκδόσεων Ξυράφι.

Απ: Οι εκδόσεις “Ξυράφι”, κοσμούν τον εκδοτικό χώρο, με συνέπεια στην ποιότητα, την καινοτομία, την παράδοση, την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Ερ: Ποια είναι η ανταπόκριση των αναγνωστών στο βιβλίο σας για τον Κώστα Ζουράρι;

Απ: Όντως η ανταπόκριση των αναγνωστών του “Άξιον και Δίκαιον” είναι θετικότατη κάτι άλλωστε που αναμέναμε. Σύντομα ξεκινούν παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα, του βιβλίου, προκειμένου να έλθουμε -ο Κώστας Ζουράρις και εγώ- σε άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ