ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα του εμπάργκο σε βάρος πλοίων κυπριακής πλοιοκτησίας ή υπό κυπριακή σημαία από πλευράς Τουρκίας, θέτει στον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας με επιστολή του, ο Βρετανός Βουλευτής Matthew Offord.

Στην επιστολή του, ο κ. Offord που είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, αναφέρει ότι ”δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική προοπτική η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει». Ακόμη και τώρα πριν από την ένταξή τις ελάχιστες υποχρεώσεις έναντι των μελών της ΕΕ.

Ο κ. Offord αναφέρει περαιτέρω ότι η ανησυχία του δεν είναι μονόπλευρη. «Διατηρώντας αυτούς τους περιορισμούς, η Τουρκία ανεβάζει το κόστος μεταφοράς για τον ίδιο το λαό της, καθώς υπάρχουν πέραν των 3.000 πλοίων που πλέουν υπό κυπριακή σημαία».

Την άποψη αυτή για το εμπάργκο, συνεχίζει ο Βρετανός Βουλευτής, συμμερίζονται τα ναυτιλιακά σώματα συμπεριλαμβανομένων των ECSA, ICS, ISF, Baltic Exchange καθώς και οι Κυβερνήσεις της Γαλλίας και Γερμανίας που βλέπουν το εμπάργκο ως περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή της ΕΕ, κάτι που η Ενωση δημιουργήθηκε για να πετύχει (το ελεύθερο εμπόριο).

Ο κ. Offord αναφέρει στην επιστολή του πως ”η Τουρκία πρέπει να αναλάβει επίσημη δέσμευση στην ΕΕ ότι θα τερματίσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

”Μέχρι να πράξει αυτό, η Κύπρος έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει το άνοιγμα διαφόρων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Αίροντας τους περιορισμούς σε βάρος κυπριακών πλοίων και ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια «θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ