Για δέκατη ημέρα συνεχίστηκαν χθες οι διαδηλώσεις στο Λίβανο με σοβαρά τραυματισμένους. Ο λαός είναι οργισμένος απέναντι στην ηγεσία του και δεν ζητά μόνο μεταρρυθμίσεις, αλλά αλλάγη πολιτικού συστήματος.Λίγες μόνο «σπίθες» ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν την οργή των Λιβανέζων απέναντι στην εξουσία. Εδώ και 10 ημέρες οι διαδηλώσεις με το κεντρικό σύνθημα «επανάσταση, επανάσταση» αποτελεί την κυρίαρχη είδηση από τη χώρα του Κέδρου. Οι βίαιες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές και την ανικανότητα των αρχών να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Συνεχίστηκαν μετά από επιβολή νέων φόρων στην κινητή τηλεφωνία μέσω του διαδικτύου που ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και να κάνει πολλούς νέους ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους και να καταγγείλουν το σύστημα διαφθοράς, την κακοδιοίκηση, την κατασπατάληση κρατικών πόρων και την ανισότητα στη διανομή του πλούτου.

Αίτημα για αλλαγή πολιτικού συστήματος

Οι διαδηλωτές δεν θέλουν αλλαγές κοσμητικού περιεχόμενου, θέλουν αλλαγή πολιτικού συστήματος. Δεν θέλουν να βλέπουν γόνους των ίδιων πολιτικών οικογενειών στα ανώτατα αξιώματα του Λιβάνου. Δεν θέλουν να βλέπουν τις ίδιες οικογένειες να νέμονται τον κρατικό πλούτο. Από τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν συγκεκριμένες οικογένειες που γίνονται συνεχώς πλουσιότερες σε βάρος της πλειονότητας του λαού. Από τις 17 Οκτωβρίου ο λαός ξεσπά καθημερινά την οργή του στο πεζοδρόμιο για το ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες, όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, 30 χρόνια μετά το τέλους του καταστροφικού εμφυλίου.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται», είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ράμι Μχάνα, αναπληρωτής καθηγητής στο Αμερικανό Πανεπιστήμιο της Βυρητού. «Γινόμαστε μάρτυρες ενός ονείρου. Ενός ονείρου για κάθε Λιβανέζο που νοιάζεται για τη χώρα του, το μέλλον της και τους κατοίκους της. Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται, είμαστε όλοι ειρηνικοί και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να τον κάνει να φοβάται. Γι αυτό, πηγαίνετε στους δρόμους και εκφράστε την άποψή σας».

Τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα

Οι διαδηλώσεις δεν εξελίχθηκαν ειρηνικά μέχρι τώρα. Χθες βράδυ 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς σοβαρά, στην Τρίπολη, τη μεγαλούπολη στο βορρά της χώρας, την ώρα που ο στρατός προσπαθούσε να διαλύσει τα μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σααντ Χαρίρι επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή παίρνοντας μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Από την πλευρά του ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το κίνημα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, απέρριψε τα αιτήματα των διαδηλωτών για συνταγματική ανατροπή μετά την άρνηση του Χαρίρι και του προέδρου Μισέλ Αοόυν να δεχθούν αντιπροσωπεία της.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι διοργανωτές καλούν σήμερα τον κόσμο να δημιουργήσει μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ακτής που συνδέει την Τρίπολη με την Τύρο. Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι σαφές: ζητούν την πτώση της κυβέρνησης. Ένα αίτημα, που για πολλούς παρατηρητές, είχε ωριμάσει στη σκέψη και την καρδιά των Λιβανέζων κυρίως από τη μεσαία τάξη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/afp/reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ