Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου για την απώλεια του δημοσιογράφου Δημήτρη Καστανά.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου, του καλού Έλληνα, Δημήτρη Καστανά, που για τέσσερις δεκαετίες, μέσα από τις εκπομπές και τα γραπτά του, έδωσε φωνή στον Ελληνισμό της Αμερικής και συνάμα έφερε σε επαφή το αμερικανικό κοινό με την «εικόνα μιας Ελλάδας, που μας έκανε όλους περήφανους με την ιστορία και τον πολιτισμό της», όπως χαρακτηριστικά έλεγε.
Η αποδημία του συνιστά μεγάλη απώλεια για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση, μέσα από τον πρώτο παγκοσμίως ιδιωτικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό που ίδρυσε ο ίδιος, καταγράφοντας με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, προσωπικό και έντονα βιωματικό, την Οδύσσεια των Ομογενών της Αμερικής και τα επιτεύγματά τους, καθώς έχτιζαν δυναμικές, επιτυχημένες κοινότητες σε κάθε γωνιά της νέας τους πατρίδας.
Στην αγαπημένη του σύζυγο Νομική και τα παιδιά του εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια και ολόψυχη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα για την απώλεια του ομογενούς δημοσιογράφου Δ.Καστανά

Η απώλεια του εξαίρετου δημοσιογράφου και καλού φίλου, Δημήτρη Καστανά, προκαλεί μεγάλη θλίψη και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Στην πορεία των 30 και πλέον ετών μεστής δημοσιογραφικής δουλειάς του, είχε το προνόμιο να ζήσει σημαντικές στιγμές τόσο του ομογενειακού Ελληνισμού, όσο και της πατρίδας. Κράτησε για πάντα ζωντανές τις στιγμές αυτές με τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας και τον παλμό του λόγου του.

Πρωταγωνιστής στον τηλεοπτικό δημοσιογραφικό χώρο της ομογένειας, ίδρυσε τον πρώτο ιδιωτικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνετέλεσε καταλυτικά στην προβολή των εθνικών θέσεων του ελληνισμού και δημιούργησε μία ανοικτή γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης της ομογένειας με την πατρίδα.

Με την πορεία του απέδειξε, όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς μας, πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να φθάσουν σε επίπεδα ζηλευτά, έχοντας ως κύριο εφόδια τις αρχές της δημιουργικής και σκληρής δουλειάς και την αφοσίωση στο στόχο.

Ο Δημήτρης Καστανάς με το έργο της ζωής του τίμησε την Ελλάδα. Αγωνιστής ιδεών και πρωτοπόρος της ενημέρωσης, προσέφερε στον ομογενειακό ελληνισμό πολύτιμες υπηρεσίες και ανέπτυξε πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την ολόψυχη συμπαράσταση μου στην οικογένειά του.

Γεννημένος στο χωριό Μώλος της Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Καστανάς επέλεξε, στην ηλικία των 25 ετών, το δρόμο της ξενιτιάς, έχοντας σπουδάσει νομικά, ενώ εργαζόταν στην Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα. Ήταν Φεβρουάριος του 1968. «Είχα όνειρα πολλά ως νέος άνθρωπος. Η Ελλάδα, όμως, ειδικά τότε, δεν πρόσφερε ευκαιρίες», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας: «Στην Αμερική, λίγο-πολύ, πέρασα από διάφορα στάδια, όπως εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στη Νέα Υόρκη έκανα διάφορες δουλειές, τον πρώτο καιρό, από εργάτης σε βενζινάδικο μέχρι υπάλληλος σε ανθοπωλείο. Είμαι περήφανος γι αυτό το κομμάτι της ζωής μου, γιατί ήταν για μένα ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ