Μεσαίο

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Με τραγούδια και χορούς με κάθε είδους Πασχαλινά εδέσματα και κόκκινα αυγά γιόρτασαν το Πάσχα στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης σε  μια άρτια οργανωμένη διοργάνωση από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Πόντος». Πέρα από τις καθιερωμένες συνήθειες και έθιμα ο Σύλλογος διοργάνωσε εξαιρετική ψυχαγωγική βραδιά για 30η συνεχόμενη χρονιά όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν διακρίσεις στον διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών. Ήταν μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια από όλους που δέχτηκαν με χαρά την συμμετοχή διατηρώντας έτσι ένα έθιμο με βαθύτερες ρίζες. Και το δέχτηκαν με χαρά νικητές και ηττημένοι γιατί για όλους είναι ένα μέρος της Ανάστασης και της Αγάπης. Για τους μεγάλους νικητές στην πρώτη θέση ήταν οι, Δημήτριος Λαζαρίδης και Ιωάννης Λιθοξόπουλος, στην δεύτερη θέση ο Παύλος Αμανατίδης και στην τρίτη ο Βασίλης Παρασκευόπουλος. Για τους μικρούς πρώτος αναδείχθηκε ο Ζαχαρίας Λιθοξόπουλος, δεύτερος ο Νικόλαος Μουρατίδης και τρίτος ο Βαλάντης Μπουτακίδης.

Αναβιώνοντας ένα παλιό έθιμο ο Σύλλογος πρόσφερε κόκκινα αυγά σε όλες τις οικογένειες του Μεσαίου. Οι νέοι του χωριού με συνοδεία Ποντιακής λύρας τραγούδια και ευχές πήγαν σε όλα τα σπίτια μοιράζοντας κόκκινα αυγά.

Ένα επίσης έθιμο που διατηρούν χρόνια είναι και το κάψιμο του Ιούδα. Είναι ένα έθιμο που συμβολίζει το κάψιμο του κακού και την αρχή μιας νέας ελπίδας για τον άνθρωπο.

Νεολαίοι χορευτικών συγκροτημάτων μοίρασαν στους παραβρισκόμενους κόκκινα αυγά, τσουρέκια και αναψυκτικά, ενώ το μικρό χορευτικό του συλλόγου χόρεψε Ποντιακούς χορούς εισπράττοντας πολλά χειροκροτήματα και ευμενή σχόλια για τις επιδέξιες κινήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμανατίδης. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου, τους στόχους και τους σκοπούς του, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και τους κατοίκους του Μεσαίου για την συμπαράσταση και στήριξη των προσπαθειών τους. Ο δήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος συνεχάρει το Δ.Σ. για τις δραστηριότητες του και ευχήθηκε σε όλους τα καλύτερα.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους, ο αντιδήμαρχος Δήμου Ωραιοκάστρου , ενότητας Καλλιθέας κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμης κ. Σταύρος Κουγιουμτζίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Τερζής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Σάββας Φωτιάδης, ο Πρόεδρος του Διαμερίσματος Ωραιοκάστρου κ. Θεόδωρος Τσακαλίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου κ. Γεώργιος Γκόντης με τα μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσοχωρίου κ. Βασίλειος Τουρλιανίδης, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Μεσαίου κ. Γεώργιος Τζίκας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου φίλων Ωραιοκάστρου κ. Κυριακή Τσουκαλά και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας κ. Άκης Μέλιος.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ο Πόντος» ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας, το ράδιο «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ-3, TV-100. Ευχαρίστησε τους κατοίκους για την χορηγία αυγών, τσουρεκιών και αναψυκτικών καθώς επίσης και τους χορηγούς των δώρων για την λαχειοφόρο κλήρωση, Τριαντάφυλλο Κούτλα, Γεώργιο Θ. Αμανατίδη και Στέλιο Πεταχίδη.

Τέλος αφού κάλεσε όλους τους κατοίκους στην μεγάλη αγκαλιά της αγάπης του Συλλόγου έδωσε το επόμενο εορταστικό ραντεβού για να συνεορτάσουν και πάλι όλοι μαζί με αγάπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ