Βουδαπέστη, 8 Μαρτίου 2011. Η Έκθεση με τίτλο Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος- 19ος αιώνας, συνεχίζει το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσία της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης στις 2 Απριλίου 2009 υπό την Αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και την στήριξη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, την Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα και τον Ελληνικό-Κυπριακό-Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας. Παρουσιάζεται για έκτη φορά στην Αθήνα αφού προηγουμένως φιλοξενήθηκε στην Κοζάνη, την Νιρεχάζα Ουγγαρίας, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα , από 23 Μαρτίου έως 11 Ιουνίου 2011.

Τα εγκαίνια της εκθέσεως θα γίνουν την τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:30 μμ. από τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Semjén Zsolt και την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν, εκκλησιαστικά κειμήλια, ελληνικά βιβλία, πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, χειρόγραφα έγγραφα της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας, ουγγρικές εφημερίδες του 1821 και 1826 που αναφέρονται στα ελληνικά γεγονότα της εποχής, χάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα γνωστών ελληνικών οικογενειών.

Ο Ελληνικός-Κυπριακός-Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «Venus Hellas Kft», Βουδαπέστη και της « Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος» ετοίμασε ένα ψηφιακό δίσκο και ένα κατάλογο με ιστορικές πληροφορίες από τον δημοσιογράφο και ιστορικό Ανδρέα Σταματόπουλο, τον ιστορικό Bellák Gábor και τον Dr. Diószegi György (απόγονο της πρώτης διασποράς) για την παρουσία των Ελλήνων του 17ου-19ου αιώνα αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα μουσεία της Ουγγαρίας και από Ιδιωτικές Συλλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ