Μεγάλη αύξηση παράτυπης διέλευσης μεταναστών στη Γερμανία από την Πολωνία. Πρόκειται για άτομα κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.Το Βερολίνο προβληματίζεται αν θα πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Αιτία είναι η αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο καταγράφτηκαν γύρω στις 4.500 περιπτώσεις ατόμων που έχουν περάσει παράτυπα τα γερμανοπολωνικά σύνορα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι αρχικά είχαν έρθει αεροπορικώς στη Λευκορωσία – κυρίως μέσω Συρίας και Τουρκίας – και στη συνέχεια περνούσαν με τη βοήθεια των αρχών τα σύνορα με την Πολωνία. Κατά τα φαινόμενα, οι πολωνικές αρχές δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να παρεμποδίσουν τους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να εισέλθουν παράτυπα στη Γερμανία.

Συνομιλίες ή κυρώσεις:

Την επιβολή συστηματικών ελέγχων στα γερμανοπολωνικά σύνορα απορρίπτει ο Μίχαελ Στύπγκεν, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, το οποίο συνορεύει με την Πολωνία. Τέτοιοι έλεγχοι θα προκαλούσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα από τα οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες φορτηγά και μετακινούμενοι εργαζόμενοι. Αντί αυτού ο κ. Στύπγκεν προτείνει τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων της αστυνομίας στις γερμανικές συνοριακές περιοχές.

«Καθοριστική» σημασία για την επίλυση του προβλήματος έχουν όμως συνομιλίες με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Όπως ενδεικτικά τονίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, «η λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται στη Μόσχα». Η προσέγγιση αυτή διαφέρει αισθητά από αυτή του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ζητά την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε αεροπορικές εταιρίες που μεταφέρουν άτομα από τη Μέση Ανατολή στη Λευκορωσία.

Το όλο θέμα θα απασχολήσει την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ