Στο επίκεντρο η έλλειψη ορμονικών χαπιών της εμμηνόπαυσης αλλά και αντιγριπικών φαρμάκων. Φαρμακοβιομηχανίες, διανομείς φαρμάκων και φαρμακοποιοί στρέφονται κατά της κυβέρνησης.Είναι γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων: από την απλή παρακεταμόλη μέχρι σύνθετα ορμονικά φάρμακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξαιρείται της κατάστασης και ήδη παρατηρείται διπλασιασμός των ελλείψεων μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Health Service Journal (HSJ) τον Ιανουάριο του 2022 τα μη διαθέσιμα φάρμακα επί βρετανικού εδάφους ήταν 52 και τον Ιανουάριο του 2023 ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε στα 97. Η έλλειψη παρουσιάζεται σε σκευάσματα ειδικά για το κρύωμα και τη γρίπη, από τις απλές παστίλιες για τον λαιμό, σιρόπια για τον βήχα αλλά και παυσίπονα. Όμως η προσοχή των περισσότερων στρέφεται στην έλλειψη διαθεσιμότητας ορμονικών φαρμάκων.

Επικίνδυνες μέθοδοι στην αναζήτηση φαρμάκων

Το ζήτημα απασχολεί την χώρα από τον περασμένο Απρίλιο χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια λύση. Σημερινή αποκλειστική έρευνα της εφημερίδας ‘i’ τονίζει μάλιστα ότι τα χάπια αυτά είναι υψίστης σημασίας για παραπάνω από δυο εκατομμύρια γυναίκες που τα χρησιμοποιούν.

Επισημαίνεται ότι τα χάπια αυτά είναι απαραίτητα για την μείωση εξουθενωτικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες στη χώρα. Έρευνα που υποστηρίχτηκε από την Fawcett Society και πραγματοποιήθηκε σε παραπάνω από 4.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 45 με 55 ετώ, έδειξε ότι το 1/10 των συμμετεχουσών αναγκάστηκαν να παρατήσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Γιατροί αναφέρουν παράλληλα ότι η αδυναμία εύρεσης συγκεκριμένων φαρμάκων οδηγεί αρκετές γυναίκες σε ανορθόδοξες και επικίνδυνες μεθόδους, όπως η αγορά χαπιών από αγνώστους που βρίσκουν στο διαδίκτυο.

Που οφείλεται η έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων;

Οι αιτίες της έλλειψης φαρμάκων επί βρετανικού εδάφους αποδίδονται σε αρκετούς λόγους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για παράδειγμα γιατροί και φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη παρακεταμόλης και προϊόντων ‘cold and flu’ στην αυξημένη εξάπλωση της γρίπης αλλά και των κρουσμάτων κορωνοϊού τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα για τα φάρμακα της εμμηνόπαυσης αναδεικνύεται το γεγονός ότι μέσα σε μία πενταετία οι συνταγογραφήσεις έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με στοιχεία από το ‘OpenPrescribing’ το Δεκέμβριο έγιναν 530.000 συνταγογραφήσεις, υπερδιπλάσιες από τις 238.000 του Ιανουαρίου του 2017.

Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα που αποδίδουν το ζήτημα της έλλειψης ακόμα και στο Μπρέξιτ. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας The National τα χρήματα που δίνει η βρετανική κυβέρνηση για την σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά φαρμάκων είναι οχταπλάσια σε σχέση με εκείνα που διέθετε προ Μπρέξιτ.

Προβλήματα και από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Παράλληλα, το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία φαρμάκων στο βόρειο τμήμα του νησιού της Ιρλανδίας. Η Β. Ιρλανδία είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τα standard της ΕΕ. Όμως προμηθεύεται φάρμακα κυρίως από τα υπόλοιπα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία), τα οποία δεν βρίσκονται πια στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις αδειοδοτήσεις καθώς οι δυο νομοθεσίες «συγκρούονται» στην βορειοϊρλανδική αγορά.

Πάντως φαίνεται πως οι εκπρόσωποι του κλάδου βρίσκουν ως κοινό παρονομαστή των ελλείψεων τη βρετανική κυβέρνηση. Εκπρόσωποι των φαρμακείων (Association of Independent Multiple Pharmacies) δηλώνουν πως υπάρχει «έλλειψη σχεδίου» σε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται φαρμακοβιομηχανίες και διανομείς φαρμάκων. Όπως δηλώνουν οι κατασκευαστές είναι «εκνευρισμένοι από την σιγή της Συντηρητικής κυβέρνησης» ενώ οι διανομείς φαρμάκων κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι αναβάλει κρίσιμες συναντήσεις.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ