Στο επίκεντρο των συζητήσεων το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα και η κλιματική αλλαγή. 1 δις δόσεις θα παραχωρηθούν στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες.Έναρξη σήμερα για την 47η σύνοδο κορυφής των G7, που φέτος φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κορνουάλη. Οι 7 ηγέτες των λεγόμενων ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο) βρίσκονται στο Κάρμπις Μπέι και για τρεις ημέρες θα θέσουν επί τάπητος τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρίσκεται η προώθηση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Μόλις χθες, μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την άνευ όρων δωρεά 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, ενώ και ο Μπόρις Τζόνσον λίγο αργότερα ανακοίνωσε τη δωρεά επιπλέον 100 εκατομμύριων δόσεων προς οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Μάλιστα οι 30 εκατομμύρια δόσεις θα δοθούν πριν το τέλος του χρόνου.

Η ομάδα των εφτά αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, σε μια συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας. Επιπρόσθετα, ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ομόλογούς του να πιέσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να πωλούν τα εμβόλια που παράγουν σε τιμές κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκτός από το περιεχόμενο των εργασιών είναι μια πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική Σύνοδος Κορυφής και στον τρόπο διεξαγωγής της. Οι ηγέτες συναντιούνται δια ζώσης μετά από δύο χρόνια, ενώ οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα τεστ έχουν πάρει τη θέση των εναγκαλισμών και των χειραψιών. Βέβαια τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν υψηλά, καθώς πάνω 6.500 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την τριήμερη σύνοδο κορυφής. Επιπλέον οι περισσότερες συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Παρούσα και η βασιλική οικογένεια

Η Βρετανία από τη πλευρά της ως «οικοδέσποινα» κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να δημιουργήσει ένα ευχάριστο και άκρως βρετανικό κλίμα. Όλο το μενού θα είναι αποκλειστικά φτιαγμένο με τοπικά προϊόντα, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί κλασικό βρετανικό μπάρμπεκιου στην παραλία.

Βρετανική παράδοση χωρίς την Βασίλισσα δεν νοείται. Οι εφτά ηγέτες θα συναντήσουν σήμερα, σε μία μίνι δεξίωση πριν το γεύμα, σύσσωμη τη Βασιλική Οικογένεια στους σύγχρονους κήπους της Εδέμ στην Κορνουάλη. Ωστόσο η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας μετά της συζύγου του Δούκισσας Καμίλλας της Κορνουάλης και ο Πρίγκιπας Γούιλιαμ με την Δούκισσα Κέιτ του Κέμπριτζ δεν θα παραστούν μετά στο επίσημο γεύμα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ