Παρουσία αρχών, φορέων, μελών και φίλων, στην ασφυκτικά κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του, στην οδό Δημοσθένους 117 στην Καλλιθέα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα, για άλλη μία χρονιά, η ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο κ. Ευάγγελος Τσίρκας, Αντιστράτηγος ε.α.- Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού και Πρόεδρος του ιστορικού μικρασιατικού Σωματείου της Ενώσεως Σμυρναίων, σε αναγνώριση της συμβολής του ιδίου αλλά και της Ενώσεως Σμυρναίων στον πολιτισμό της Σμύρνης των Ελλήνων και την υπεράσπιση της ιστορικής μας μνήμης και ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής για την καταλυτική συμβολή του στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον Ελληνισμό.

Η τελετή άρχισε με χαιρετισμό του πρόεδρου του Συλλόγου κ. Αντώνη Λαμπίδη, ο οποίος μεταξύ ενός σύντομου απολογισμού του έτους που πέρασε και στις προσπάθειες που γίνονται στον πολιτιστικό και στον φιλανθρωπικό τομέα αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα, όπου ο Σύλλογος συνεχίζει να επιδεικνύει όπως και στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία, στέλνοντας προς τούτο μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκδήλωση στη μνήμη του Νεοκλή Σαρρή και στην περίφημη ρήση του εκλιπόντος ό,τι: «Η Τουρκική Ηγεσία φοβάται την πολιτική επιρροή την οποία μπορούν να έχουν στην Ελλάδα οι εκ Τουρκίας πρόσφυγες, γι αυτό προσπαθούν να μετατρέψουν τα προσφυγικά σωματεία σε δορυφόρους και ακόμη σε όργανα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής» και τόνισε με έμφαση ότι ως Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών δεν συναινούμε με κανένα τρόπο τα κωνσταντινουπολίτικα σωματεία να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά οχήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μοχλοί πίεσης κατά της Ελληνικής Πολιτείας και είμεθα ριζικά αντίθετοι σε πράξεις και ενέργειες ορισμένων φορέων που εκθέτουν τους Κωνσταντινουπολίτες και τους απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα. Τέλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βιαιότητες και δολοφονίες που πρόσφατα διαδραματίστηκαν εναντίον χριστιανών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα κατόπιν προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων, η τίμηση των προσωπικοτήτων στους οποίους απενεμήθησαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα.

Στις αντιφωνήσεις τους, ο μεν κ. Ευάγγελος Τσίρκας ζήτησε να αναγνωρισθεί από την Ελληνική Πολιτεία και την Διεθνή Κοινότητα η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, ο δε κ. Γεώργιος Καραμπελιάς τόνισε ότι ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί πλέον μία εξωτερική απειλή για την Ελλάδα, αλλά συνιστά μία εσωτερική παράμετρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, διότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα και Κύπρο που τον προωθούν.

Την εκδήλωση τίμησαν:

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκπροσωπούμενος. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριος Σιούφας, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αργύρης Ντινόπουλος καθώς και οι κ.κ. Πάνος Καμμένος και Άδωνις Γεωργιάδης εκπροσωπούμενοι, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, δημοτικοί άρχοντες, καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, αδελφών κωνσταντινουπολίτικων και μικρασιατικών σωματείων και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου.

Επίσης διαβιβάστηκε μέσω της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης με μηνύματα τους ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου.
Επακολούθησε δεξίωση.

 

Εκφώνηση λόγου από το Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Βασιαγιώργη

Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι

Ο πρεσβυγενής Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών συνεχίζοντας μία παράδοση πολλών δεκαετιών τιμά σήμερα τον κ. Ευάγγελο Τσίρκα, Αντιστράτηγο ε.α. – Επίτιμο Διοικητή Γ΄ Σ.Σ., Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συμβολή αυτού στον πολιτισμό της Σμύρνης των Ελλήνων και στην υπεράσπιση της ιστορικής μας Μνήμης.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας, Σμυρνιός την καταγωγή και από τους δύο γονείς, γεννήθηκε στη Δραπετσώνα του Πειραιά. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Προήχθη διαδοχικά μέχρι και το βαθμό του Αντιστράτηγου, καταλαβών κατά τον τελικό αυτό βαθμό τις θέσεις του Υπαρχηγού ΓΕΣ και στη συνέχεια του Διοικητή του ιστορικού Γ Σώματος Στρατού, του οποίου τυγχάνει επίτιμος Διοικητής. Το 1993 αποστρατεύθηκε, κατόπιν παραιτήσεώς του.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του στην Πολιτική της Άμυνας / Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα και μελέτες ιστορικού και στρατιωτικού περιεχομένου δημοσιευμένα στον περιοδικό τύπο, όπως και 20τομος ανάλυση της πολιτικής ιστορίας της νεώτερης Ελλάδος.

Έχει τιμηθεί με τους Ανώτερους Ταξιάρχες του Τάγματος του Φοίνικος και του Σωτήρος του Ελληνικού Κράτους, όπως και με τον Ταξιάρχη της Τιμής και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Είναι νυμφευμένος με το μέλος της Ενώσεώς Σμυρναίων οδοντογιατρό κ. Φωτεινή Τσίρκα, το γένος Σπανού, από τα Βουρλά της Μ. Ασίας, και έχει δύο έγγαμες θυγατέρες, αμφότερες μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων, την Στυλιανή – Άννα, νευροβιολόγο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και την Άννα, παιδοκαρδιολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο DAFT της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ.

Στο πρόσωπο του Προέδρου κ. Ευάγγελου Τσίρκα και των εκλεκτών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τιμούμε και αναγνωρίζουμε το εθνωφελές έργο και τη θαυμαστή δράση του ιστορικού σωματείου της Ενώσεως Σμυρναίων.
Η Ένωσις Σμυρναίων ιδρύθηκε τους πρώτους μήνες του 1936. Στην ίδρυσή της  συνέπραξαν 35 εκλεκτοί Μικρασιάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατείχαν διακεκριμένη θέση στη σμυρναϊκή κοινωνία πριν το 1922.
Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο καπνοβιομήχανος Βασίλειος Ζηρίνης. Tον διαδέχθηκαν στη διοίκηση του σωματείου οι Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Γκιγκίλας, Αλέξανδρος Μπενάκης, Νίκος Καραράς Νικόλαος Αρώνης γεν. επιθεωρητής Νομαρχιών, Μιχαήλ Αναστασιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κίμων Παυλίδης, επίτιμος αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Τάκης Βεζυργιάννης, τέως διευθυντής ΄Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και από το 2008 ο Ευάγγελος Τσίρκας.
Σκοπός της Ενώσεως Σμυρναίων είναι η ανάδειξη, διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας καθώς και η έρευνα, η μελέτη και η προβολή όλων των στοιχείων που συγκροτούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν και μετά το 1922.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η ‘Ενωσις Σμυρναίων εκδίδει, μεταξύ άλλων, το επιστημονικό περιοδικό σύγγραμμα «Μικρασιατικά Χρονικά». Το περιοδικό έχει βραβευτεί το 1953 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Εκδίδει, επίσης, από το 1958 την εφημερίδα «Μικρασιατική Ηχώ»,  η οποία κυκλοφορεί συνεχώς και αδιαλείπτως από το τότε μέχρι σήμερα. Ψυχή της εφημερίδας είναι ο Γ. Γραμματέας της Ένωσης, κ. Νίκος Βικέτος.
Χάρη σ’ αυτή την ιστορική εφημερίδα, δυο τουλάχιστον νεότερες γενιές προσφύγων ανέπτυξαν και διατήρησαν τη μικρασιατική τους ταυτότητα διαβάζοντας τα έγκυρα ιστορικά, λαογραφικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά-εκκλησιαστικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στα φύλλα της.

Διατηρεί Bιβλιοθήκη,  από τις πιο σημαντικές σε θέματα Μικρασιατικών Σπουδών στη χώρα μας.

Η ΄Ενωσις Σμυρναίων έχει τιμηθεί για το έργο της με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1996) «για τη σπουδαιότατη δράση της, με την οποία επέτυχε να συντηρεί, με άκρα ευλάβεια, κειμήλια του πολιτισμού της Σμύρνης και να μεταλαμπαδεύσει στις νεώτερες γενεές την συναισθηματική προσήλωση των πατέρων τους προς την αρχαιόθεν τραγική ελληνικώτατη Σμύρνη, σύμβολο της μεγαλουργίας και των παθών πολλών γενεών Ελλήνων στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου και την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας».

Σήμερα 91 χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922 και 77 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΄Ενωσις Σμυρναίων συνεχίζει να προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και πρωτίστως της μαρτυρικής Σμύρνης.
Αυτή είναι η πρώτη και βασική επιδίωξή της, στην οποία υπηρετεί αταλάντευτα, όπως απέδειξε και πρόσφατα με τη μεγάλη έκθεση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Η δεύτερη επιδίωξή της είναι να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός μεγάλου Μουσείου για τον Ελληνισμό της Ανατολής.
Στόχος της είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και ζωντανού Μουσείου στις προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Η τρίτη επιδίωξή της είναι να προβάλει το αίτημα για την αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και αυτό ως ενέργεια σεβασμού στη μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής και ως πράξη αποφυγής παρομοίων εγκλημάτων στο μέλλον, ιδίως από τη γειτονική μας χώρα.

Ο κ. Ευάγγελος Τσίρκας είναι ένας αληθινός ευπατρίδης. Τον διακρίνει η ευγένεια, η λεπτότητα του χαρακτήρα του, το πάθος του για τις αξίες του  Ελληνισμού.
Ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων έχει πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του, ένα χρέος και συνάμα καθήκον για τη διαφύλαξη της ανεκτίμητης ιστορικής μας μνήμης. Με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σμυρναίων, εργάζεται άοκνα, με ζήλο και ενθουσιασμό για τους ιερούς σκοπούς για τους οποίους ετάχθη.

«ΕΓΩ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ θεωρώ πατρίδα μου. Από εκεί, άλλωστε, προέρχονταν και οι γονείς μου και τα πεθερικά μου.
Κάθε φορά που την επισκέπτομαι αφήνω εκεί κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, με κατακλύζουν συναισθήματα που δεν ξεριζώνονται. Νιώθω όμως και οργή και προβληματισμό για το τι είχαμε τότε και τι χάσαμε», λέει ο Ευάγγελος Τσίρκας.
Είκοσι χρονών ήταν το 1921 ο πατέρας του και είχε ήδη δύο γιους. «΄Ηταν οδηγός στα τρένα στη Σμύρνη, μέχρι που στρατεύθηκε εθελοντικά στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα. Πολέμησε στο Εσκί Σεχίρ όπου τραυματίστηκε και του απονεμήθηκε Πολεμικός Σταυρός και στη μάχη του Αλή Βεράν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βλήμα πυροβόλου. Για καιρό τότε είχε θεωρηθεί αγνοούμενος», ξετυλίγει το οικογενειακό ιστορικό ο κ. Τσίρκας. Η μητέρα του ίσα που πρόλαβε, πριν καεί η Σμύρνη, να διαφύγει μέσω ΄Εβρου. Κατέληξε στη Δραπετσώνα μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του. «Εκεί ένας γνωστός της την ενημέρωσε πως στο στρατιωτικό νοσοκομείο Χαλκίδας υπήρχε τραυματίας ονόματι Γιάννης Τσίρκας, όπως ο πατέρας μου. ΄Οντως, ύστερα από τρεις ημέρες που περπάτησε με τα πόδια μέχρι εκεί, διαπίστωσε πως επρόκειτο για τον άντρα της. Τον πήρε μαζί της στην Αθήνα, όπου σταδιακά η υγεία του αποκαταστάθηκε. Αργότερα μάλιστα απέκτησαν άλλα επτά παιδιά, εγώ είμαι ο ένατος. Σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών, στη μάχη για την απελευθέρωση της Κορυτσάς», ανατρέχει ο κ. Τσίρκας, που έχει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του το γεγονός πως η μητέρα του απέφευγε να μιλά για αυτή τη θλιβερή ιστορία της Μικρασίας.
«΄Οπως όλοι οι Μικρασιάτες, τη θεωρούσε πληγή. Ψυχολογικά, είχε την ελπίδα πως το σπίτι μας στη Σμύρνη, μάς περιμένει. Η μητέρα μου δεν είχε καταλάβει ότι ο Κεμάλ είχε σχέδιο, να αφανίσει ο,τιδήποτε χριστιανικό», αφηγείται με μια πίκρα στα χείλη ο κ. Τσίρκας.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Σμύρνη αφήνω εκεί κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, με κατακλύζουν συναισθήματα που δεν ξεριζώνονται. Νιώθω όμως και οργή και προβληματισμό για το τι είχαμε τότε και τι χάσαμε», λέει ο Ευάγγελος Τσίρκας.
Αυτόν τον εξαίρετο άνθρωπο τιμούμε σήμερα…

Εκφώνηση λόγου από την Αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτα Γεωργοπούλου

Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι

Ο πρεσβυγενής Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την από δεκαετιών πνευματική παράδοση, τιμά σήμερα τον συγγραφέα και εκδότη κ. Γιώργο Καραμπελιά, αναγνωρίζοντας την τολμηρή κριτική σκέψη και την εκπληκτική διεισδυτικότητά του με την οποία εμβαθύνει στα εθνικά θέματα.
Το ρηξικέλευθο, πλούσιο συγγραφικό έργο και η μαχητική παρουσία του στα ελληνικά δρώμενα συμβάλλουν καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον Ελληνισμό.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε στην Κάτω Αχαϊα. Ο πατέρας του ήταν έγκριτος δικηγόρος. Είναι νυμφευμένος με την Χριστίνα Σταματοπούλου, ιατρό Παθολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου των Παρισίων
Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μετά το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στον «Μάη του ’68», σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις. Το 1980, δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από τις εκδόσεις αυτές έχουν εκδοθεί ως σήμερα πάνω από 120 τίτλοι στους τομείς της Λογοτεχνίας, του Δοκιμίου, της Ιστορίας, των κοινωνικών Κινημάτων, της Οικολογίας. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII). Από το 1996 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του περιοδικού Άρδην, και από το 2006 της εφημερίδας Ρήξη. Ο κ. Καραμπελιάς αποτελεί ιδρυτικό και προεξάρχον μέλος της Κίνησης Πολιτών Άρδην.
Το 2010, ο κ. Καραμπελιάς με μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων ιδρύουν την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού με κύριο σκοπό:
τη συμμετοχή στην σφυρηλάτηση μιας συστηματικής Αντίστασης απέναντι στον επιχειρούμενο καθολικό πολιτιστικό εξανδραποδισμό, που πραγματοποιείται μέσα από την ριζοτόμηση της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας, την διαστρέβλωση της ιστορικής γνώσης, τον απορφανισμό και την εκπτώχευση της γλώσσας μας.
Η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού εκδίδει και κυκλοφορεί το επιστημονικό περιοδικό Νέος Ερμής ο Λόγιος. Πρόκειται για μια τετραμηνιαία, λίαν επιμελημένη έκδοση με αντικείμενο την ιστορία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη, προτάσσοντας το αίτημα για έναν νέο Διαφωτισμό. Ήδη, έχουν εκδοθεί 6 τεύχη.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι πολυγραφότατος. Ένας πραγματικός σκαπανέας των Γραμμάτων. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία και εκατοντάδες άρθρα και μελέτες.

Αναφέρουμε εν συντομία τα κυριότερα.

«Χιλιαεννιακοσιαεικοσιδυο»
Με αυτό τον τίτλο δοκιμίου ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το 1922 ως μια τομή χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Την τραγική ολοκλήρωση τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων ιστορίας. Έλαβε τέλος μια διαδρομή, εξέλιπε οριστικά μια συγκεκριμένη μορφή του ελληνισμού που συνεχίστηκε τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Εκείνον τον Αύγουστο του 1922 ο ελληνισμός μπήκε στη θανάσιμη αγωνία του. Στα ογδόντα χρόνια που πέρασαν, Παλαιο-ελλαδίτες και Μακεδόνες, Πόντιοι και Κρητικοί, Αρβανίτες και Βλάχοι, Μικρασιάτες και Επτανήσιοι, γίναμε ένα, ελλαδικοί. Μένει να γίνουμε και πάλι Έλληνες. Θα το μπορέσουμε; αναρωτιέται με αγωνία ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Το 1204 και η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού» ο συγγραφέας επισημαίνει ότι  το 1204 – χρονολογία κατά την οποία κατεστράφη ολοσχερώς η Κωνσταντινούπολη, συμπαρασύροντας το χιλιόχρονο οικοδόμημα του Βυζαντίου – παραμένει σχεδόν άγνωστο ή αγνοημένο. Πώς και γιατί σβήστηκε και αποσιωπήθηκε το 1204 από τη συλλογική μνήμη, παρότι αποτέλεσε ένα γεγονός αποφασιστικότερης σημασίας και από αυτή την Άλωση του 1453;αναρωτιέταιο συγγραφέας.
Στο βιβλίο του «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο» ο Καραμπελιάς με απόλυτη τεκμηρίωση απογυμνώνει και στηλιτεύει την “αποδομητική” ιστορική σχολή των γνωστών εθνομηδενιστικών πανεπιστημιακών κύκλων. Κατ’ αυτούς, είναι απαραίτητο να “απομυθοποιηθούν” και να διαστρεβλωθούν γεγονότα-σταθμοί στην εθνική ιστορία μας. Για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι ο χορός του Ζαλόγγου, όχι μόνο αποτελεί “εθνικιστικό μύθο”, αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγμένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεμιστές ! Δηλαδή, συνωστισμένοι στη Σμύρνη, συνωστισμένες στο Ζάλογγο !

Με το βιβλίο «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή» ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδείξει την πολυτάλαντη προσωπικότητα του Ρήγα. Για τον Καραμπελιά, ο Ρήγας ήταν η προσωποποιημένη άρση του “καημού της ρωμιοσύνης”, δηλαδή της διαρκώς ανολοκλήρωτης ταυτότητάς μας, γι’ αυτό και πάντα αξεπέραστος και επίκαιρος, τόσα χρόνια μετά.

Στο βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τίτλο «Η αποστασία των διανοούμενων»  ο συγγραφέας επισημαίνει ότι στα πρώτα χρόνια της σαρωτικής κρίσης, που άρχισε το 2009, μπροστά στην ανικανότητα και διαφθορά των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της χώρας μας, ο ελληνικός λαός αναζήτησε προς στιγμήν, τη σωτηρία στη λεγόμενη “πνευματική ηγεσία”. Και βρέθηκε μπροστά στην “προδοσία των διανοουμένων”. Αυτή η “αποστασία”, αυτή η κυριολεκτική “φυγή” των διανοουμένων από το σώμα και το πεπρωμένο του ελληνισμού, είναι το αντικείμενο αυτού του πολύ αξιόλογου βιβλίου.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, με την διορατικότητα και ευθυκρισία που τον διακρίνει, έχει αναλύσει σε βάθος την στρατηγική του νεο-οθωμανισμού. Στο εξαίρετο συλλογικό έργο ‘Νεο-οθωμανισμός’, ο συγγραφέας πολύ σωστά επισημαίνει ότι ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί πλέον μια εξωτερική απειλή για την Ελλάδα, αλλά συνιστά μια εσωτερική παράμετρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που προωθούν και υποστηρίζουν τον νεο-οθωμανισμό.
Έλληνες επιχειρηματίες συμπράττουν με τα τουρκικά συμφέροντα. Καλλιτέχνες και συγγραφείς, υπό το πρόσχημα της ελληνοτουρκικής φιλίας, απεργάζονται την άμβλυνση των ανακλαστικών του ελληνικού λαού. Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και πανεπιστημιακοί εκκαθαρίζουν τα σχολικά βιβλία από κάθε αναφορά στην αντίσταση εναντίον των Οθωμανών. Απαραίτητο συμπλήρωμα της ύπουλης πολιτισμικής διείσδυσης του νεο-οθωμανισμού είναι τα τουρκικά σήριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση.
Η υποταγή μας στα τουρκικά κελεύσματα είναι πλέον συνειδητή επιλογή των ελληνικών διαβρωμένων, παρασιτικών ελίτ. Το κλίμα παραίτησης και παρακμής, το οποίο σκοπίμως έχει καλλιεργηθεί, ευνοεί την νεο-οθωμανική διείσδυση στην πατρίδα μας.
Σημαντική διαπίστωση επίσης του Καραμπελιά είναι και η χειραγώγηση των μειονοτήτων εκ μέρους της Τουρκίας ώστε να μεταβληθούν στα χέρια των Τούρκων σε όπλο για την υποταγή της Ελλάδας στην τουρκική πολιτική.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι ένας οξυδερκής στοχαστής των ελληνικών πραγμάτων. Το εύρος και η καθαρότητα της σκέψης του εντυπωσιάζουν. Διακρίνεται για την ευθυκρισία του, αρνούμενος  κάθε συμβιβασμό. Έχοντας συνειδητοποιήσει τον ολοκληρωτισμό της μαζικής δημοκρατίας, τη διάλυση των συλλογικών ταυτοτήτων και του ανθρώπινου προσώπου, την ιστορική αμνησία, βρίσκεται στο μετερίζι του αγώνα για μια γνήσια πνευματική επανάσταση, για ένα νέο όραμα για τον ελληνισμό.
Σαλπίζει μια πνευματική αφύπνιση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σηκωθούμε από το χώμα που μας έχουν ρίξει και να παλέψουμε. Όπως ταιριάζει σε εκείνους που πίσω τους έχουν τέτοιους προγόνους, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε απογόνους. Και την ιστορία τη γράφουν πάντα όσοι βαδίζουν ορθοί και ασυμβίβαστοι…
βροντοφωνάζει ο Γιώργος Καραμπελιάς – και αυτόν τον άνθρωπο ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τιμά επαξίως σήμερα !__

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ