Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που ο επικριτής του Κρεμλίνου επέστρεψε στη Ρωσία. Τώρα αγωνίζεται από τις φυλακές κατά του «διεφθαρμένου καθεστώτος».Ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του σε αεροδρόμιο της Μόσχας, η οποία καταδικάστηκε έντονα από τη Δύση, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαίνεται να είναι και πάλι… μάχιμος, με το ηθικό να βρίσκεται αρκετά ψηλά. Αν και υπό κράτηση σε ρωσικές φυλακές, ο σφοδρός επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω instagram και συγκεκριμένα, μέσω μηνυμάτων που δίνει σε δικηγόρους και επισκέπτες του.

Αγώνας μέσω κοινωνικών δικτύων

Ο 45χρονος εξηγεί σε μια φωτογραφία που ανέβασε τη Δευτέρα με τη σύζυγό του Τζούλια, ότι είναι σημαντικό για εκείνον να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του: «Δεν το μετανιώνω ούτε λεπτό και συνεχίζω». Μέσα από τις φυλακές ο Ναβάλνι παρακολούθησε όλες τις κινήσεις των Αρχών και το κύμα καταστολής που επικεντρώθηκε στην σύνθλιψη της οργάνωσής του «Ταμείο κατά της Διαφθοράς». Οι ιστότοποι του Ναβάλνι δεν είναι πλέον προσβάσιμοι στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τους πρώην υποστηρικτές του ως «εξτρεμιστές» και «τρομοκράτες». Ο Πούτιν, επίσης, πρόσφατα υποστήριξε ξανά ότι οι οργανώσεις αυτές επιχειρούν να καταστρέψουν εκ των έσω τη χώρα.

Ο ρώσος πρόεδρος μάλιστα χρησιμοποίησε την εμφάνισή του στην ετήσια συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Δεκέμβριο για να εξαλείψει για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς ότι δηλητηρίασε τον αντίπαλό του τον Αύγουστο του 2020. Η Δύση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανένα στοιχείο για την «υποτιθέμενη δηλητηρίαση» με Νόβιτσοκ. «Τίποτα. Μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης δεν αποκάλεσε ούτε μία φορά τον Ναβάλνι με το όνομά του. Η δήλωσή του ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα πολλών εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων και των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είχαν εντοπίσει το συγκεκριμένο δηλητήριο.

Φωνές υπέρ της απελευθέρωσης Ναβάλνι

Σε αντίθεση όμως με τον Ναβάλνι, πολλοί αντίπαλοι του Πούτιν δεν επέζησαν. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί μια μονάδα της μυστικής υπηρεσίας FSB, η οποία ενεργούσε υπό τις εντολές του Πούτιν, ότι τον δηλητηρίασε στη Σιβηρία. Ο Ναβάλνι κατέρρευσε ενώ επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στο Ομσκ, όπου νοσηλεύθηκε μέχρι να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Ο Ναβάλνι δημοσιοποίησε τα ονόματα των ύποπτων δολοφόνων της FSB, ενώ πραγματοποίησε έρευνες για την υπόθεση με τη βοήθεια δημοσιογράφων. Ωστόσο, η ρωσική δικαιοσύνη μέχρι στιγμής αρνείται να ξεκινήσει προκαταρκτική διαδικασία. Ακόμη και οι απειλές κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης δεν φαίνεται να εντυπωσιάζουν τη Ρωσία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέφθηκε επίσης τον Ναβάλνι στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, τόνιζε ξεκάθαρα ότι η ευθύνη για την επίλυση της απόπειρας δολοφονίας του Ναβάλνι βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας.

Η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον και την νέα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα, Τρίτη, πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Ένα από τα θέματα της συνάντησης είναι τα διεθνή αιτήματα απελευθέρωσης του πολιτικού κρατουμένου, καθώς εδώ και πολύ καιρό η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της -πλέον από το εξωτερικό- καλούν τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στους ιθύνοντες – συμπεριλαμβανομένων και των ολιγαρχών που υποστήριζαν το «σύστημα Πούτιν».

Ουλφ Μάουντερ, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ