Από την αρχαιότητα έχουν απομείνει ελάχιστα μπρούντζινα αγάλματα. Τα 24 που ανακαλύφθηκαν τώρα από την αρχαιολογική σκαπάνη στην Ιταλία έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.Η ανακάλυψή τους γράφει από μόνη της ιστορία: 24 μπρούντζινα αγάλματα από την ετρουσκική και τη ρωμαϊκή περίοδο σε ένα ιαματικό λουτρό της Ιταλίας έχει προκαλέσει συγκίνηση σε ιστορικούς και αρχαιολόγους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ερευνητές στην περιοχή της Τοσκάνης, στο Σαν Κασιάνο ντι Μπάνι, ανέσυραν τα εν λόγω αγάλματα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ύψος σχεδόν ένα μέτρο, μέσα από τη λάσπη και τα θερμά ιαματικά νερά. Εκεί βρίσκονταν κρυμμένα τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Επίσης, στο ιερό που βρισκόταν κάποτε εκεί, εντοπίστηκαν και διάφορα ακόμη αντικείμενα, όπως νομίσματα και επιγραφές – οι συνθήκες για να διατηρηθούν φαίνεται να ήταν άριστες. «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε την Τετάρτη ο αρχαιολόγος Ντιρκ Στοϊερνάγκελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ.

Μία ανακάλυψη που θα γράψει ιστορία

Η αρχαιοελληνική θεότητα Υγεία, με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από το μπράτσο της, και πλάι της τον Απόλλωνα – μαζί με στρατιώτες και παιδιά: τα αγάλματα και κυρίως η άριστη κατάσταση στην οποία έχουν διατηρηθεί έχουν ενθουσιάσει τους ειδικούς.

«Η ανακάλυψη αυτή θα γράψει ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος των ανασκαφών στην περιοχή, Γιάκοπο Τάμπολι. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σανγκιουλιάνο έκανε λόγο για "θησαυρό", προγραμματίζοντας μάλιστα να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τον αρχαιολογικό χώρο.

Τα αγάλματα χρονολογούνται μεταξύ του 2ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ αιώνα. Εκείνη την εποχή οι Ρωμαίοι προσπαθούσαν να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους, ενώ ο ετρουσκικός πολιτισμός απορροφήθηκε από τον ρωμαϊκό. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η διαδικασία αυτή ήταν ρευστή και βαθμιαία. «Αυτό το εύρημα, ωστόσο, είναι μία θεαματική απεικόνιση αυτής ακριβώς της διαδικασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία», εξηγεί ο Στοϊερνάγκελ. «Το ετρουσκικό ιερό δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά οι ρωμαϊκοί θεοί εντάχθηκαν σε αυτό και τα ρωμαϊκά έθιμα υιοθετήθηκαν». Εκτός από τα αγάλματα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο χώρο και περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα.

Εκτός από τις ετρουσκικές επιγραφές στα αντικείμενα, υπάρχουν και λέξεις στα λατινικά, καθώς και αναφορές σε ετρουσκικές οικογένειες. Και καθώς από την αρχαιότητα δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου γλυπτά από μπρούντζο, αφού οι άνθρωποι έλιωναν τα μέταλλα με σκοπό να τα επαναχρησιμοποιήσουν, πρόκειται για ευρήματα εξαιρετικής σημασίας.

Ο Μάσιμο Οσάνα, πρώην διευθυντής του μουσείου της Πομπηίας και νυν επικεφαλής των κρατικών μουσείων της Ιταλίας, έκανε λόγο για «ένα από τα σημαντικότερα μπρούντζινα ευρήματα στην ιστορία της Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, ο Οσάνα υπενθύμισε τα μπρούντζινα αγάλματα που βρέθηκαν στο Ιόνιο, τους πολεμιστές του Ριάτσε – από τα λίγα εναπομείναντα μπρούντζινα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από την ελληνική αρχαιότητα.

Μάνουελ Σβαρτς, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ