Μπορούμε να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο … διάβασα περπατώντας στην Οδό Παναθηναίων. Ένας υπέροχος σκεπαστός πεζόδρομος με πολλά παγκάκια δεντράκια κ λουλούδια, με γκράφιτι(έργα τέχνης) από σπουδαίους ζωγράφους κ σκηνογράφους όπως ο Τσαρούχης κ ο Μόραλης. Με αργό βήμα κατευθύνθηκα προς το Σπίτι του Ηθοποιού όπου θα συναντούσα την κα Άννα Φόνσου. Ανεβήκαμε στον πέμπτο όροφο του κτηρίου κ καθίσαμε.

Η ατμόσφαιρα γλυκιά, συγκινητική κ εκείνη ανεπιτήδευτη, πανέμορφη, με μια ζεστασιά που σε έκανε να νοιώθεις άνετα. Γυρίσαμε το χρόνο πίσω τότε που η αγαπημένη της δασκάλα κα Κατερίνα το 1956 της χάρισε τον πρώτο θεατρικό ρόλο στο θίασο της. Ένα μικρό δωμάτιο στον ίδιο όροφο αφιερωμένο στην ευεργέτη της, Κατερίνα Ανδρεάδη. “Όπου πάω τα πράγματα της τα θέλω πάντα δίπλα μου”, εξακολουθεί να τη λέει κα Κατερίνα. Μιλάει με σεβασμό κ πολλή αγάπη για όλους τους παλιούς κ καινούργιους συναδέλφους της, δεν ξεχνάει κανέναν.  Μιλάει για τη ζωή της κ νομίζεις πως ξετυλίγεται μια κινηματογραφική ταινία με μια πρωταγωνίστρια που η κάθε λέξη της σε μαγεύει. Μιλάει με πάθος για το θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο, το Προσκήνιο , την εποχή που για δυο συνεχόμενες θητείες υπήρξε πρόεδρος στο ΣΕΗ, για την οικογένεια της, για τους ανθρώπους που αγάπησε κ την αγάπησαν, κ τέλος για το μεγάλο της όνειρο Το Σπίτι του Ηθοποιού.

Το αρχικό κεφάλαιο του Ιδρύματος το έβαλε η ίδια. Στόχος κ βασικός σκοπός του η φιλοξενία  ηθοποιών(όχι μόνιμη) που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση κ χρειάζονται βοήθεια. Το πρώτο κτήριο στην Οδό Παναθηναίων θα λειτουργεί σαν ξενώνας κ θα μπορεί να στεγάσει 28 άτομα – ηθοποιούς κ νέους σπουδαστές θεατρικών σχολών που δεν έχουν την οικονομική άνεση. Τα δωμάτια είναι  διαμορφωμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου. Τα εγκαίνια του καινούργιου κτηρίου τελέστηκαν στις 15 Απριλίου του 2013 από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή όπως ανακοινώθηκε θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη σίτιση  για το Σπίτι του Ηθοποιού. Λίγο πριν την τέλεση αγιασμού η κα Φόνσου με μεγάλη συγκίνηση διάβασε μια ευχαριστήρια επιστολή από τον διευθυντή κ τα παιδιά του σχολείου που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο απέναντι από το Ίδρυμα, για την αναβάθμιση κ την προσφορά της στη γειτονιά τους. Ιδιαίτερη στιγμή όταν τα παιδάκια του προαναφερθέντος σχολείου εκδήλωσαν την αγάπη τους χορεύοντας κ τραγουδώντας παλιά τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσική, τραγούδια κ φυσικά με την ξενάγηση στους χώρους του ξενώνα.

Το παρόν έδωσαν παλιοί κ νέοι αγαπημένοι ηθοποιοί , συγγραφείς , σκηνοθέτες , δημοσιογράφοι κ ο απλός κόσμος που με την παρουσία του τίμησε την αξιόλογη προσπάθεια της κας Άννα Φόνσου, των συνεργατών της κ όλων των μελών του Ιδρύματος.

Μετά από 25 χρόνια επιμονής, υπομονής κ μεγάλου αγώνα, το όνειρο κ ο σκοπός ζωής της προέδρου κας Άννας Φόνσου  έγινε πραγματικότητα. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή …

Ένα δεύτερο κτήριο στον ίδιο δρόμο αναμένεται να συμπληρώσει αυτό το αξιέπαινο εγχείρημα. Στο κτήριο θα στεγαστούν τα γραφεία του ιδρύματος, ένα μικρό θέατρο (αντίγραφο του πρώτου θεάτρου του Καρόλου Κουν) , θεατρικό εργαστήρι, μουσείο θεατρικών κουστουμιών κ αντικειμένων, παιδικός σταθμός για τα παιδιά των ηθοποιών όταν εκείνοι θα εργάζονται (έλα να παίξουμε), δανειστική βιβλιοθήκη,  ειδικό τμήμα τεχνολογίας, δραματική σχολή κ παιδικό θέατρο, ένα κέντρο πολιτισμού στην ουσία.

Σκοπός του ιδρύματος όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι κτηριακές του εγκαταστάσεις – υποδομές είναι οι  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις , θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο του Δρόμου), ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων νέων συγγραφέων.

Είναι ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας κ Υγείας.

Το Σπίτι του Ηθοποιού μπορούν να το επισκεφτούν όλοι κ είναι ανοιχτό στο κοινό. Υπάρχει κ ένα καφενείο με το όνομα «Ηθοποιείον» με χωρητικότητα 30 ατόμων.

Ο πρώτος αγαπημένος ηθοποιός που θα φιλοξενηθεί για όσο καιρό επιθυμεί είναι ο Ανδρέας Μπάρκουλης μαζί με την οικογένεια του την Μαρία Μπάρκουλη κ τον γιο τους Νικόλα. 

Τέτοιες ενέργειες κ πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται από όλους μας κ από την Πολιτεία ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

 

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν για να πάρει σάρκα κ οστά αυτό το όνειρο. Ευχαριστώ θερμά την κ Άννα Φόνσου για την φιλοξενία της κ όλες τις πληροφορίες που απλόχερα έδωσε.

 

Τελικά ναι, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο κ πολύ καλύτερο!

fonsou1

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ