Η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται εδώ και καιρό σε ύφεση. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Παράλληλα αυξάνεται η μερική απασχόληση. Τι ακριβώς συμβαίνει;Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, μια στις δώδεκα επιχειρήσεις σκοπεύει μέσα σε αυτό το τρίμηνο να προσφέρει μερική αντί για πλήρη απασχόληση στους εργαζομένους της. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 8,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 2,6%.

Οι προβλέψεις στηρίζονται ακόμα και σε στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξήθηκε αυτό το διάστημα κατά 44.000. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον Απρίλιο του 2019 ενώ τον Απρίλιο του 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 13.000. Για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Εργασίας αναμένει ώστσο μείωση των αριθμών. Το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου δεν συμμερίζεται όμως αυτές τις εκτιμήσεις, θεωρώντας πως οι αριθμοί θα είναι αυξημένοι.

Η μερική απασχόληση υφίσταται στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο του 1924 και εισήχθη με «διάταγμα για τη στήριξη των ανέργων» την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υπάρχει ως μέτρο στήριξης της οικονομίας από το 1957. Ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ifo Τίμο Βολμερχόιζερ διαπιστώνει πως «η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση από πέρυσι. Η μερική απασχόληση είναι ένα μέσο, ώστε οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς».

Η αισιόδοξη πλευρά…

Ο Κλάους Μίσελσεν από το ερευνητικό ινστιτούτο DIW στο Βερολίνο κάνει λόγο πάντως για υπερβολές και επισημαίνει πως και αν ακόμα μεγάλες εταιρείες όπως οι Deutschen Bank, Telekom, Ford, Thyssenkrupp, BASF και Siemens έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε κατάργηση θέσεων εργασίας «το γερμανικό θαύμα της εργασίας δεν τελείωσε».

Παρόμοια είναι και η θέση του οικονομολόγου Χόλγκερ Σέφερ από το Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία IW στην Κολωνία, ο οποίος υπενθυμίζει πως και κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και 2009 η μερική απασχόληση είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Κατά τη γνώμη του δεν είναι πιθανόν η Γερμανία θα βρεθεί και πάλι σε μια τέτοια κατάσταση. Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών εκτιμά πως θα καταφέρει να αντισταθμίσει την ύφεση στον βιομηχανικό τομέα.

Τέλος, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο μετάλλου στη Γερμανία IG, τα αποτελέσματα σχετικά με την μερική απασχόληση ήταν θετικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από δέκα χρόνια. Τώρα το συνδικάτο προτείνει η μερική απασχόληση να συνοδευθεί και από μέτρα βελτίωσης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, ούτως ώστε να βελτιωθεί και η θέση τους στην αγορά εργασίας και η μετάβαση σε νέο αντικείμενο να είναι ευκολότερη.

Ντιρκ Κάουφμαν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ