Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον καθώς βλέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ασφυκτιά και τους βουλευτές να «ξεγλιστρούν» από το κόμμα. Κίνδυνος να γίνει η μετάλλαξη Όμικρον η κυρίαρχη.Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή η Μ. Βρετανία βρίσκεται σε διαρκή αγώνα δρόμου μεταξύ της μετάλλαξης Όμικρον και των εμβολιασμών. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει επιβαρυνθεί μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, με τις εκτιμήσεις του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας να κάνουν λόγο για ακόμα και 200.000 κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Σάντζιτ Τζάαβιντ επιβεβαίωσε ότι το 20% των κρουσμάτων στην Αγγλία είναι μολυσμένο από τη μετάλλαξη Όμικρον, και ενώ το ποσοστό αυτό στο Λονδίνο φτάνει το 44%, προειδοποίησε ότι μπορεί να θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Αφόρητη πίεση στο NHS

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει χτυπήσει συναγερμό με σχεδόν 96% πληρότητα. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι επικεφαλής του συστήματος έχουν ξεκινήσει ήδη τη μεταφορά ασθενών σε ξενοδοχεία, ενώ έχουν κληθεί να επιστρέψουν Βρετανοί υπήκοοι υγειονομικού προσωπικού από Ελλάδα και Ισπανία, ώστε να ενισχύσουν το NHS.

Η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη, που έχει δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στη διαδικασία των εξιτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 10.000 υγιείς ασθενείς παρέμειναν μέσα στο νοσοκομείο εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος να προχωρήσει τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει τη μετάλλαξη ως «παλιρροιακό κύμα», κάλεσε εθελοντές και μέλη του στρατού να βοηθήσουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ακόμα και έτσι, η τεράστια προσέλευση του κόσμου για αναμνηστική δόση δημιούργησε πολύωρες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ η διαδικτυακή σελίδα για τα ραντεβού «έπεσε» λόγω του όγκου των αιτημάτων. Ο φιλόδοξος στόχος του πρωθυπουργού πάντως, ώστε όλοι άνω των 18 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχει σχεδόν απορριφθεί, από το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.

«Αντάρτες» δημιουργούν πονοκέφαλο στον Τζόνσον

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα το απόγευμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και «αντάρτες» του κόμματος του, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ψηφίσουν την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων της πανδημίας.

Αυτά αφορούν την εφαρμογή των διαβατηρίων εμβολιασμού σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις, την προώθηση της εργασίας από το σπίτι και την επέκταση της χρήσης της μάσκας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «διαρροή» επί πρωθυπουργίας Τζόνσον με περίπου 70- 80 βουλευτές να αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησής τους. Τώρα θα πρέπει ο Τζόνσον να στραφεί για ψήφο εμπιστοσύνης στο αντίπαλο Εργατικό κόμμα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ