Έξι μήνες μετά την εκλογή του Ιμάμογλου στη δημαρχία Κων/πολης οι απόψεις των πολιτών για το έργο του ποικίλλουν. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία της χώρας.Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου ως δημάρχου Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου. Για πολλούς Τούρκους ο νέος δήμαρχος δεν είναι απλά ένας φέρελπις πολιτικός, αλλά και πιθανός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πώς όμως κύλησαν οι πρώτοι έξι μήνες στη δημαρχία στην πόλη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων; Ένας πρώτος απολογισμός.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στο δήμο πρώτο μέλημα του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν να περιορίσει τις δαπάνες: «Σταματώντας το λίζινγκ 1.250 οχημάτων και απολύοντας 1.400 άτομα που είχαν προσληφθεί λίγο πριν από τις δημοτικές εξοικονομήσαμε 60 με 70 εκ. τουρκικές λίρες», δηλώνει ο δήμαρχος Κων/πολης.

Παράλληλα ο Εκρέμ Ιμάμογλου σταμάτησε να χρηματοδοτεί θρησκευτικά ιδρύματα που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ερντογάν. Ως αντίδραση κρατικές τράπεζες διέκοψαν τις πιστώσεις προς το δήμο και έτσι εκείνος στράφηκε σε ξένες τράπεζες, αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι τον βοήθησαν να συνεχίσει τα έργα επέκτασης του μετρό στην Κωνσταντινούπολη.

4,5% προβάδισμα έναντι του Ερντογάν δίνει το ινστιτούτο PIAR

Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ιμάμογλου έπαιξε το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο όμως τώρα κατηγορεί τον νέο δήμαρχο ότι όταν ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία εκείνος προσευχήθηκε για την επιτυχία του στρατού. Ο ίδιος απαντά ότι η Τουρκία έχει ένα πρόβλημα τρομοκρατίας στα νότια σύνορά της και ότι προσευχήθηκε μόνο για μια γρήγορη λύση του προβλήματος.

Στους δρόμους της Πόλης οι γνώμες των πολιτών για το δήμαρχο, έξι μήνες μετά την εκλογή του, ποικίλλουν. Η 49χρονη Αρσού λέει για παράδειγμα: «Δεν έχει κάνει κάτι σημαντικό που να μένει στη μνήμη. Άκουσα ότι έβαλε όμως τάξη στον σταθμό λεωφορείων, που το θεωρώ θετικό, μιας και εκεί μαζεύονταν διάφοροι μικροεγκληματίες».

Η φίλη της Αρσού, Νεσμιγιέ, συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι έχει τις ικανότητες να γίνει ένας καλός δήμαρχος. Θα πρέπει όμως και να έχει ευχέρεια κινήσεων, την οποία δεν του διασφαλίζουν οι δήμαρχοι των συνοικιών από το κυβερνών ΑΚΡ. Είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα».

Σε τρία χρόνια διεξάγονται στην Τουρκία προεδρικές εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν σαφές προβάδισμα του Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτική η σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου PIAR του Νοεμβρίου που δίνει στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ποσοστό 44,5% και στον πρόεδρο Ερντογάν 40%.

Κρίστιαν Μπουτκεράιτ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ