Νέα έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας στη Γερμανία συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με το γεγονός ότι οι μητέρες τους δεν εργάζονται.Πολλά παιδιά και νέοι στη Γερμανία έχουν τόσο λίγα χρήματα στη διάθεσή τους ώστε είναι αδύνατο να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή που έχουν άτομα της ηλικίας τους. Το ζήτημα της παιδικής φτώχειας απασχολεί εδώ και μεγάλο διάστημα ερευνητές στη Γερμανία. Μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε κατ' εντολή του Ιδρύματος Bertelsmann καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συχνό οικογενειακό μοντέλο του εργαζόμενου πατέρα και της μητέρας που δεν δουλεύει αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των παιδιών και το νοικοκυριό, μπορεί να είναι συνυπεύθυνο για την ένδεια των παιδιών. Διότι, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το εισόδημα της μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο για το εάν ένα παιδί μεγαλώσει σε συνθήκες φτώχεια ή όχι.

«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι για το πόσο πολύ επηρεάζει το εργασιακό στάτους των μητέρων την κατάσταση των παιδιών», σχολίασε στην DW η υπεύθυνη της έρευνας Σάρα Μένε από το Ίδρυμα Bertelsmann. Η έρευνα κατέδειξε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά είναι οικονομικά εξασφαλισμένα όταν η μητέρα τους διαθέτει πλήρη ή ακόμη και μερική απασχόληση. Αντίθετα σε περιπτώσεις μητέρων που αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών βρέθηκε διαρκώς ή επανειλημμένα αντιμέτωπο με συνθήκες φτώχειας. Η έρευνα διευκρινίζει ότι τέτοιες συνθήκες διαμορφώνονται όταν οικογένειες διαθέτουν κάτω από το 60% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος ή λαμβάνουν κρατικά κοινωνικά επιδόματα. Για τις ανάγκες της έρευνας συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν στοιχεία από 3.180 παιδιά για διάστημα πέντε χρόνων.

Ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση για μονογονεϊκές οικογένειες

Τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα για μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Όταν μια μητέρα καταφέρνει να εργάζεται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα, σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπεται η ανατροφή των παιδιών κοντά στο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα όμως, για πολλές μητέρες το να καταφέρουν κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι η αποκλειστική ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών στερεί από τις μητέρες τον χρόνο που απαιτεί η πλήρης ή ακόμη και η μερική απασχόληση.

Η Γερμανική Οργάνωση Αρωγής για τα Παιδιά (Deutsches Kinderhilfswerk) ζητεί να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης για μονογονεϊκές οικογένειες. Για παράδειγμα, πρόσθετες φοροαπαλλαγές και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είτε πρόκειται για παιδιά «κλασικών» είτε μονογονεϊκών οικογενειών, το βέβαιο είναι ότι το να μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Συχνά τα παιδιά που πλήττονται νιώθουν απομονωμένα. «Παιδιά που ζουν σε μόνιμες συνθήκες φτώχειας έχουν λιγότερους φίλους, σπανιότερα είναι μέλη σε αθλητικούς συλλόγους, συχνά δεν μπορούν να πάνε κινηματογράφο, να ασχοληθούν με τα χόμπι τους ή να καλέσουν φίλους στο σπίτι τους», υπογραμμίζει η Σάρα Μένε από το Ίδρυμα Bertelsmann. Ή ίδια τονίζει ότι αυτά τα παιδιά συνειδητοποιούν ήδη από νεαρή ηλικία ότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες εντός της κοινωνίας.

Στέφανι Χέπνερ / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ