Ανθολογία ποίησης αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή και ακαδημαϊκό.

Eπί τη ευκαιρία της ανακήρυξης του 2012 ως έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, μιας μορφής που κατέχει εξέχουσα θέση στο ποιητικό πάνθεον, οργανώθηκε από τη δημοσιογράφο-ποιήτρια Βασιλική Β. Παππά και τη συγγραφέα Εύα Πετροπούλου-Λιανού μια ανθολογία ποίησης αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή και ακαδημαϊκό. Στην Ανθολογία συμμετέχουν ποιητές από όλη την Ελλάδα, τα δε επιλεγμένα ποιήματα είναι η συνέπεια μιας βαθιάς επιθυμίας μας να τον τιμήσουμε. Η έκδοση έγινε ύστερα από βαθιά περισυλλογή. Το δίλλημα τής από μέρους μας επιλογής των ποιημάτων ήταν μεγάλο καθώς πολλοί ήταν αυτοί που σοκαρίστηκαν. Σκανδαλίστηκαν και αγανάκτησαν για την προσπάθειά μας αυτή. Αρχική επιδίωξή μας ήταν και είναι η καθαρά εσωτερική συγκίνηση. Μοναδικός μας γνώμονας η ψυχική και πνευματική μας στγγένεια με τα δημιουργήματα.

 Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ποιητές λόγιοι με πολλαπλές ενασχολήσεις και πολλά ενδιαφέροντα. Ποιητικές φωνές διαφόρων προσώπων που ηχούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είναι ψυχές που γνωρίζουν να μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας καθώς η ποίηση είναι καταφυγή. Με την ανθολόγηση αυτή θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μεταδώσουμε στον αναγνώστη κάτι από τη συγκινησιακή φόρτιση των ποιημάτων τους.

Σε μια εποχή όπου ο λόγος σπαράσσεται μεταξύ εικονολατρίας και αφασίας, τι μπορεί άραγε να εκφράσει κανείς στην προσπάθειά του να παρουσιάσει αυτή την ανθολογία; Τι οδήγησε τον άνθρωπο να δημιουργήσει τον ποιητικό λόγο; Η ποίηση πέρα από κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση “οδηγεί στη συναίνεση, στη συμφιλίωση, στην παραδοχή της ζωής της “Πεποικιλμένης”, εντός μας και γύρω μας” όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Ζωή Καρέλλη.

Επιμέλεια-ανθολόγηση

Βασιλική Β. Παππά.

Εύα Πετροπούλου-Λιανού.

Στην έκδοση συμμετέχουν οι λογοτέχνες:

Αγαθοκλέους Μάριος

Αρκέτος Γιάννης

Αστερόσκονη-Βασιλείου Ελένη

Δέρβου Αρχοντία

Ελέαν

Κακούρη Γλυκερία

Κανελλοπούλου Μαριλένα

Ντόβας Μιλτιάδης

Ξηρογιάννη Ασημίνα

Παμπουκτσή Γιώτα

Πάνος Φώτιος

Παπά Κατερίνα

Παππά Β. Βασιλική

Πετροπούλου-Λιανού Εύα

Πουλημενάκου Τζούλια

Σκαβάντζος Κοσμάς

Σκαβάντζου-Κτενιουδάκη Άννα-Μαρία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Β. ΠΑΠΠΑ

Η Βασιλική Β. Παππά γεννήθηκε στα Τρίκαλα αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Εξειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε θέματα: Οργάνωσης και Διοίκησης Σχολικών Μονάδων, Επικοινωνίας – Δημοσίων σχέσεων και Ειδικής Αγωγής. Απέκτησε δίπλωμα από τη Σχολή Στελεχών Παιδικών Εξοχών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, τη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης (γραφής BRAILLE) και το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού. Σταυρού.
Παρακολούθησε μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μarketing – Μanagemet, Προστασίας και Διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και Διάχυσης της Πληροφόρησης. Τελείωσε τα τμήματα της ΧΑΝΘ: Θεατρική Εκπαίδευση, Κουκλοθέατρο, Τεχνικές Αφήγησης και Μυθοπλασίας και το Εργαστήρι-Φώνηση. Το έτος 2006-07 παρακολούθησε το Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ζωγραφική – αγιογραφία, και έχει παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης τόσο στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όσο και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Έχει δίπλωμα Σερβικής και Ρωσικής γλώσσας από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Μεγάλος αριθμός άρθρων της είναι δημοσιευμένα στο περιοδικό “Γρηγόριος Παλαμάς”, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών και σε πολλά άλλα επιστημονικά περιοδικά.
Στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων τόσο του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων όσο και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης δημιούργησε αντίστοιχα τα περιοδικά: “Arti-αφιχθέν” και “Crescendo. Δημοσιογραφεί στις εφημερίδες “Hellenic Voice” του Σικάγου και στη διαδικτυακή www.gnomihalkidikis.gr.

Eκτενή αναφορά στο συγγραφικό έργο της κυρίας Παππά γίνεται στη βάση του http://www.biblionet.gr/author/92711

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΕΥΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΝΟΥ

Η Εύα Πετροπούλου – Λιανού κανε την εμφάνιση της στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της στα Γαλλικά “Geraldine et le lutin du lac”, το Μάιο του 2007, από τις εκδόσεις Amalthee. Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο, όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές. Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στην σχολή του ΑΝΤ1. Τελειώνοντας με τις σπουδές της κάνει την πρακτική της, ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη γαλλική εφημερίδα Le Libre Journal.
Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κέρδισε, επέστρεψε στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει στην Αθήνα. Κύρια ενασχόλησή της είναι η διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε πολιτιστικούς φορείς όπως το Ash n’ art, πραγματοποιεί σεμινάρια γαλλικής γλώσσας σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ασχολείται και με μεταφράσεις. Παράλληλα σπουδάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Lettres Modernes, γιατί πότε δεν είναι αργά να πραγματοποιούμε τα όνειρα μας.

Εκτενή αναφορά στο συγγραφικό έργο της κυρίας Πετροπούλου γίνεται στη βάση του

http://www.biblionet.gr/author/87293/%CE%95%CF%8D%CE%B1_%CE%9B%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D_-_%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου – αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο μπορούν να απεύθυνονται είτε στον Εκδοτικό Οίκο “Σταύρος Σαρτίνας” είτε στην κ. Παππά Βάσω, Φιλικής Εταιρείας 42, 55132 Καλαμαριά.

Τηλ.: 2314004876

Κιν.: 6983417459

Τιμή πώλησης: 11, 70. Στη τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ