Οι εκκλήσεις για περισσότερη Ευρώπη και ο φόβος νέων ενόπλων συρράξεων κυριάρχησαν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια MSC που ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή στη βαυαρική πρωτεύουσα. Λεκτικός πόλεμος Ιράν-Ισραήλ.Το ενδιαφέρον της φετινής διάσκεψης μονοπώλησαν τα μέτωπα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, το ουκρανικό καθώς και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσία. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ αποποιούνται του ρόλου τους ως «παγκόσμιου αστυνόμου», διάφοροι ομιλητές, όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, σκιαγράφησαν μια ιδιαίτερα εύθραυστη διεθνή τάξη πραγμάτων με αβέβαιη έκβαση. Είναι γεγονός ότι καμία άλλη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια του πρόσφατου παρελθόντος δεν απέπνευσε τόσο μεγάλη ανασφάλεια για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη.

Αποκορύφωμα ήταν ο δημόσιος λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της διάσκεψης. Την αρχή έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος εξαπολύοντας επίθεση κατά του ιρανικού καθεστώτος έδειξε στους συμμετέχοντες ένα μεταλλικό αντικείμενο, υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Λεκτικά πυρά

«Το αναγνωρίζετε αυτό κ. Σαρίφ;», είπε απευθυνόμενος προς τον ιρανό υπ. Εξωτερικών, ο οποίος εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στην αίθουσα. Για να προσθέσει:

«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο καθεστώς του Ιράν να σπείρει τον τρόμο. Θα δράσουμε χωρίς δισταγμό για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Και εάν χρειαστεί, θα αναλάβουμε δράση όχι μόνον εναντίον των αντιπροσώπων του Ιράν που μας επιτίθενται, αλλά εναντίον του ίδιου του Ιράν».

Λίγη ώρα αργότερα η απάντηση ήρθε δια στόματος του ίδιου του Σαρίφ, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα αφού προηγουμένως είχε εγκαταλείψει την αίθουσα ο Νετανιάχου: «Υπήρξατε μάρτυρες μιας καρικατούρας τσίρκου σήμερα το πρωί στην οποία δεν αξίζει καν να απαντήσουμε», είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ.

Εκκλήσεις για περισσότερη Ευρώπη

Κατά τις δύο πρώτες μέρες της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί άδραξαν την ευκαιρία για να ζητήσουν ανοιχτά -και ως αντίδραση στην πολιτική Τραμπ-έναν πιο ενεργό ρόλο και μια μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ. «Για μεγάλο διάστημα δεν ήμασταν σε θέση να ασκούμε διεθνή πολιτική. Οι καταστάσεις επιβάλλουν […] να προσπαθήσουμε ως προς αυτό», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η υπηρεσιακή υπουργός Άμυνας της Γερμανίας φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της ζήτησε να δώσει η Ευρώπη μεγαλύτερη βαρύτητα στο στρατιωτικό σκέλος.

Ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος από πλευράς ΗΠΑ, ο σύμβουλος ασφαλείας Ρέιμοντ Μακάστερ, απείλησε τον σύρο πρόεδρο Άσαντ με αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο. Η Μόσχα από την πλευρά της και δια στόματος του υπ. Εξωτερικών Λαβρόφ κάλεσε την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τη χώρα του με μεγαλύτερο σεβασμό. Ο ίδιος έκανε λόγο για «προπαγάνδα» που επιχειρεί να αμαυρώσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο.

DW, dpa, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ