Σύλλογος Ποντίων Γραμμένης

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Αγγίτης-Δράμα. Από εκεί πηγάζει ο παραπόταμος του Στρυμόνα, ποταμός Αγγίτης, έτσι ονόμασαν τον οικισμό που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινογείων του δήμου Προσοτσάνης και επίσης έτσι ονόμασαν τον Σύλλογό τους. Εκεί κυριαρχεί ο Αγγίτης, ένα πραγματικό στολίδι πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο αλλά και στο στόμιο τού γνωστού σπηλαίου Μααράμε τις κάθε είδους σταλακτίτες και σταλαγμίτες με αναπτυγμένη κίνηση τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σπηλαίο Αγγίτη (φωτό: www.spilaioaggiti.gr)

Σε αυτό το πανοραματικό τοπίο όπου επικρατούσε η καλλιέργεια σιτηρών, καπνών και κτηνοτροφίας προς τη μεριά του όρους Φαλακρό βρήκαν στέγη οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Οι λιγοστοί του τώρα κάτοικοι περνούν τη ζωή τους με αναμνήσεις από το παρελθόν. Λίγοι από αυτούς ασχολούνται με τη γεωργία και όλοι μαζί περιμένουν με λαχτάρα τους δικούς τους ξενιτεμένους για να δώσουν ζωντάνια και χαρά στο χωριό.

Η Γερμανία, που απορρόφησε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και η Θεσσαλονίκη το υπόλοιπο είναι οι δυο εστίες που στηρίζουν βασικά το χωριό. Αυτούς περιμένουν όλοι, για να συνεορτάσουν κάθε Αύγουστο με ένα αντάμωμα στην πλατεία, εκεί όπου είναι και ο Ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στον τόπο αυτό η αγάπη των κατοίκων οργάνωσε τον απανταχού ευρισκόμενων Αγγιτιανών σε ένα Σύλλογο που ρυθμίζει όλες τους τις δραστηριότητες. Αυτή η αγάπη για τη γενέτειρά τους είναι και η χαρά όλων που εκδηλώνεται στην ετήσια γιορτή.

Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης
Σύλλογος Ποντίων Γραμμένης
Ο Πασχάλης Καπαγιαννίδης ξεδιπλώνει τις χορευτικές του ικανότητες. Διακρίνεται αριστερά
Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα κεφιού και ευτυχίας στον όμορφο και καταπράσινο οικισμό Αγγίτη

Μια γιορτή που διοργανώνεται προσεκτικά με πολύ μεράκι και μαγνητίζει τόσο τους Αγγιτιανούς όσο και κατοίκους διπλανών χωριών. Η πηγαία χαρά και ευτυχία μεταδόθηκε παντού από τους παραβρισκόμενους από την επιτυχία της εκδήλωσης, την εκπληκτική μουσική και βέβαια από τα μέλη του ΔΣ τού Συλλόγου που εργάστηκε με ενθουσιασμό και σύμπνοια.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου Σταυρούλα Παπαδοπούλου μεταλαμπάδευσε την επιτυχία και τις ευχαριστίες του ΔΣ προς όλους εκείνους που πρόσφεραν θετικό έργο και συμπαράσταση σε αυτούς που μοχθούν για την πρόοδο του τόπου τους. Η κα Παπαδοπούλου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά της αλλά και η συγκίνησή της όπως και η υπερηφάνεια της που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Βλέπω ανθρώπους, είπε, με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί, χαρήκαμε, λυπηθήκαμε, ξενιτευτήκαμε. Θα μπορούσα να πω και πάλι, επιστρέψαμε στον τόπο μας, στους δικούς μας, στην πατρίδα μας. Ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και να βρισκόμαστε έστω και μια φορά το χρόνο για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας.

Τι ευχές του έδωσε και ο παραβρισκόμενος δήμαρχος Προσοτσάνης Άγγελος Λύσελης ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος και πρώην δήμαρχος Σιταγρών Θεόδωρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις εορταστικές εκδηλώσεις αυτού του είδους που έχουν σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέρος αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσίασαν με έξοχο τρόπο τα χορευτικά συγκροτήματα Ποντίων Προσοτσάνης και Γραμμένης δίνοντας τη δική τους νότα στην επιτυχία αυτής της τόσο χαρούμενης βραδιάς.

Η μαγνητοσκόπηση των εκδηλώσεων στον Αγγίτη έγινε από το επίλεκτο μέλος της Πασχάλη Καπαγιαννίδη που εργάζεται την τελευταία εικοσαετία στο Reutlingen της Βάδης Βυρτεμβέργης. Από μέρους μας ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον Πασχάλη Καπαγιαννίδη ός και στον επί σειρά ετών πρόεδρο του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Schieberdingen Δημήτριο Χαριτωνίδη.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Πασχάλη Καπαγιαννίδη για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ