Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου οι υπάλληλοι των πρώτων βοηθειών στα ασθενοφόρα της Αγγλίας θα ασκούν τα καθήκοντά τους έχοντας πάνω στο σώμα τους κάμερες.Στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) υποδεικνύουν αύξηση των επιθέσεων βίας τα τελευταία πέντε χρόνια έως και 32%. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 3.500 άτομα του προσωπικού των ασθενοφόρων ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση το διάστημα 2020 – 2021. Τα περιστατικά βίας αφορούν υβριστικές επιθέσεις μέχρι κλωτσιές, μπουνιές και δαγκωματιές ενώ σε ένα μικρό αλλά ανησυχητικό ποσοστό έχει καταγραφεί και χρήση όπλου. Αυτοί που επιτίθενται είναι κυρίως ασθενείς ή περαστικοί υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Στο Λονδίνο μάλιστα το φαινόμενο είναι τόσο συχνό, ώστε το προσωπικό των ασθενοφόρων είναι το μόνο σε όλη την χώρα που φορά προστατευτικά γιλέκα.

Η χρήση κάμερας, που είχε εφαρμοστεί δοκιμαστικά από τον Σεπτέμβριο του 2019, διευρύνεται για να προστατεύσει το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο που πέρασε το 2018 και που δίνει στις δικαστικές αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν πιο αυστηρές ποινές σε όσους επιτίθενται στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης.

Το NHS αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κάμερα μπορεί να αρχίσει να καταγράφει με το πάτημα ενός κουμπιού αν κάποιος φερθεί επιθετικά ή προσβλητικά απέναντι στο προσωπικό. Μετέπειτα, η οποιαδήποτε καταγραφή θα μπορεί να δοθεί στην αστυνομία και να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο. Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική για τους εργαζόμενούς τους, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία της Σκωτίας δεν θέλησε να πάρει θέση.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ