H νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία. Εδώ και δύο μήνες περιοχές στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς ολικού λοκντάουν.Το νοτιοανατολικό άκρο της Αυστραλίας, όπου ζει και ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας, σχεδόν 16 εκατομμύρια, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από το καθεστώς καθολικού εγκλεισμού, στο οποίο βρίσκεται πέραν του διμήνου.

Σ’ αυτό το γεωγραφικό τμήμα είναι και η περιοχή της πρωτεύουσας Καμπέρρας, όπου σήμερα ανακοινώθηκε παράταση του lockdown για άλλες τέσσερις εβδομάδες μετά την καταγραφή 22 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Καμπέρρα έχει δική της διοικητική αυτονομία με δική της τοπική κυβέρνηση και πληθυσμό κοντά στις 462.000.

Αποκλεισμένη η Αυστραλία εδώ και ενάμιση χρόνο

Η πρωτεύουσα ακολουθεί τα χνάρια του Σίδνεϋ, της Μελβούρνης και των ευρύτερων πολιτειών τους (Νέα Νότια Ουαλία και Βικτώρια αντίστοιχα), όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά σε αριθμούς και θανάτους καθώς και με το παρατεταμένο lockdown. Στην μεν ΝΝΟ, τα νέα κρούσματα σήμερα ήταν πάνω από 1100 (1127) και υπήρξαν και δύο νεκροί. Στη δε Βικτώρια οι νέες μολύνσεις ήταν 445. Ωστόσο, αυτό που συγκλόνισε ήταν η ανακοίνωση ότι ανάμεσα στους δύο νεκρούς της πολιτείας από κορωνοϊό ήταν κι ένας νέος 20 με 29 ετών.

Η προσοχή είναι στραμμένη στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, στις προαναφερθείσες πολιτείες αλλά και σε όλη τη χώρα. Σε όλη την Αυστραλία μόλις το 34,1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Οι αρχές παροτρύνουν καθημερινά τον κόσμο να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους που είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων να φτάσει το 80% περίπου.

Αυτό θα επιτρέψει να αρθούν οι περισσότεροι από τους σκληρούς περιορισμούς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξουν τα σύνορα, αφ’ ενός μεταξύ των πολιτειών της χώρας και αφ’ ετέρου διεθνώς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ταξιδέψει. Η Αυστραλία, άνευ υπερβολής, είναι σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και ενάμιση χρόνο.

Θέμης Καλλός, Σίδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ