Γιάννης Δελόγλου

Στάθη Χρ. Κουζούλη:
Αγωνιστές Μακεδονομάχοι της Επαρχίας Νευροκοπίου.

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

Τελικά αυτός ο δάσκαλος δε λέει να σταματήσει να διδάσκει παρά το γεγονός ότι είναι χρόνια συνταξιοδοτημένος. Μπορεί να έφυγε από το σχολείο αλλά μέσα του υπάρχει ζωντανή ακόμα η θέληση για μάθηση. Μία μάθηση που τώρα αναζητιέται μέσα στην πολυτέλεια που σκορπά η ευμάρεια. Μία μάθηση που έχει αλλάξει ακόμα και στα σχολεία. Αλλά είναι και η μάθηση που σκορπούν στην κοινωνία οι λογοτέχνες και δίνουν σημαντικό φως στην πληροφόρηση. Όμως ο δικός μας δάσκαλος δεν έγινε τώρα γνωστός για τις ανησυχίες του. Χρόνια τώρα ανακατεύει, ερευνά και συγκεντρώνει στοιχεία για πολλά θέματα, για να μας προσφέρει αγάπη για τον τόπο μας, για την ιστορία μας, για τη γη μας. Δράστης αυτής της όμορφης προσφοράς ό Στάθης Κουζούλης γίνεται πηγή γνώσης για μία ξεχωριστεί περιοχή της Μακεδονίας, για μια γωνιά του νομού Δράμας, την Επαρχία Κάτω Νευροκοπίου.

Μας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τους αγωνιστές Μακεδονομάχους της περιόδου 1900 έως 1907 σε μία έκδοση του δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Σε έναν πρόλογο επτά περίπου σελίδων περιλαμβάνει την ιστορική διαδρομή από την ίδρυση της Εξαρχίας το 1870 και την κήρυξη της ος σχισματικής από την σύνοδο των Ιεραρχών του Πατριαρχείου στις 28.02.1872, που ήταν και η πρώτη φάση του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο συγγραφέας Στάθης Κουζούλης συνέταξε το παρόν πόνημα ως ένα μικρό δείγμα απόδοσης φόρου τιμής και κάθε εύφημης ιστορικής μνείας και έξαρσης στους πεσόντες κατά τον Μακεδονικό Αγώνα αγωνιστές, στους 2 Μητροπολίτες Νικόδημο και Θεοδώρητο και στους παράγοντες των Κοινοτήτων, στους οποίους οφείλεται κυρίως η συγκράτηση του Εθνισμού των κατοίκων τής υπαίθρου στην εσχατιά αυτής της Ελληνικής γης, της Επαρχίας Νευροκοπίου.

Κάνει μία εκτεταμένη αναφορά σε όλους τους Μακεδονομάχους και μας δίνει την εικόνα των δραστηριοτήτων τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μαρτύρησαν για την Πατρίδα.

Αναλύει την δράση των ανταρτικών Σωμάτων, αναφέρεται στους Προκρίτους όλων των χωριών καθώς επίσης και τις Επιτροπές Άμυνας, που πρόσφεραν σημαντικό έργο στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το βιβλίο του Στάθη Κουζούλη «Αγωνιστές Μακεδονομάχοι της Επαρχίας Νευροκοπίου 1900-1907» τυπώθηκε στη Δράμα τον Μάϊο του 2010 σε 1000 αντίτυπα. Η ηλεκτρονική σελιδοποίηση και η εκτύπωση του βιβλίου έγινε στο Τυπογραφείο του Γιάννη Σταυρίδη, Κάσσου 25, στη Δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ