Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Στουτγάρδη. Στην δεκαετία του ΄70, όταν ακόμα ο Ελληνισμός της Γερμανίας δεν ξεκαθάρισε αν θα έμενε για αρκετά χρόνια εργαζόμενος στη φιλόξενη κεντρικοευρωπαϊκή χώρα αφού μέχρι τότε οι περισσότεροι πήγαιναν για ελάχιστα χρόνια στην ξενιτιά, οι Ηπειρώτες της Στουτγάρδης έκριναν ότι θα έπρεπε να οργανωθούν. Πίστεψαν ότι μέσα από έναν καλά οργανωμένο χώρο θα μπορούσαν να συνεχίζουν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της κεντρικοδυτικής Ελλάδας από όπου καταγόταν. Ένας εκπολιτιστικός σύλλογος θα έδινε τις ευκαιρίες κυρίως στη νεολαία να «ζυμωθεί» στις συνήθειες τής Ηπείρου μακριά από αυτήν που στερήθηκαν οι γονείς τους, και φυσικά όλα τα μέλη των οικογενειών τους. Έτσι ο πρώτος εκπολιτιστικός σύλλογος των Ηπειρωτών στη Στουτγάρδη ιδρύθηκε το 1974 με την επωνυμία «Αδελφότητα Ηπειρωτών» Στουτγάρδης και περιοχής με πρωτεργάτη τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Βαγγελή Ιερατικό Προϊστάμενο τού Ιερού Ναού «Αναλήψεως τού Κυρίου» Στουτγάρδης και εκλεκτούς συνεργάτες μεταξύ των οποίων ήταν ο μακαρίτης Σπύρος Πάντος και ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Κομίνης. Καρπός αυτού του εγχειρήματος υπήρξε και συντελεστής στην ίδρυση Ομοσπονδίας Ηπειρωτικών Συλλόγων Κεντρικής Ευρώπης Πρόεδρος της οποίας είναι τώρα ο Δρ. Ηλίας Γαλανός, ενώ στην Αδελφότητα είναι πρόεδρος ο νεαρός Γιάννης Χατζής.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η Αδελφότητα Ηπειρωτών Στουτγάρδη, βασικός άξονας της Ομοσπονδίας, ήταν και η κινητήριος δύναμη στην ίδρυση Ομοσπονδίας Προώθησης Εταιρειών Ευρείας Λαϊκής Βάσης από τη Γερμανία στην Ελλάδα το 1978 της οποίας παρότρυνε ο τότε Μητροπολίτης Γερμανίας και μετέπειτα Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Η Αδελφότητα Ηπειρωτών έχει στο ενεργητικό του σημαντικές προσπάθειες στη στήριξη πολλών προβλημάτων με οικονομική και υλική βοήθεια τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Στα ίδια χνάρια βρίσκεται μέχρι σήμερα γράφοντας ιστορικές σελίδες πατριωτικού μεγαλείου στην πολυπολιτισμική κεντρική Ευρώπη.

Στην προ ημερών επίσημη εκδήλωσή της η Αδελφότητα Ηπειρωτών Στουτγάρδης φιλοξένησε τους καλλιτέχνες Θανάση Αθανασίου στο Κλαρίνο και Φίλιππα Δήμα στο τραγούδι δίνοντας συνέχεια στην πολιτισμική και εθνικοτοπική της παρουσία.

Η εκδήλωση, που έγινε στην Turn –und Versammlungshalle του Botnang, είχε εξαιρετική επιτυχία και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Κομίνης, οι επιχειρηματίες χορηγοί Αμανάτης Ταγκαλίδης και Γρηγόρης Βρακάς καθώς επίσης και αρκετοί φίλοι και μέλη τής Αδελφότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ