Μπορεί να σκέφτεται κανείς θετικά σε δύσκολες εποχές ή πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα; Ο μελλοντολόγος Χ. Οπασόφσκι και η «Λέσχη των Αισιόδοξων» στο Αμβούργο δίνουν απαντήσεις.Η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός – ζοφερές ειδήσεις διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας εδώ και μήνες. Κατά πόσο επισκιάζουν την προοπτική μας για το μέλλον; «Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη, δεν ισχύει ότι σε περιόδους κρίσης κυριαρχεί η απαισιοδοξία», λέει ο μελλοντολόγος Χορστ Οπασόφσκι (81) από το Αμβούργο. Σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου του τον Μάρτιο του 2022, το 78 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. «Χωρίς θετική σκέψη, χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς την αισιόδοξη προσδοκία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, δεν μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει μακροπρόθεσμα».

Να είναι κανείς και να παραμένει αισιόδοξος ακόμα και σε περιόδους κρίσης – αυτό είναι το σύνθημα της «Λέσχης των Αισιόδοξων» από την πόλη του Αμβούργου. Το κλαμπ, που ιδρύθηκε το 2005 στη χανσεατική αυτή πόλη, αριθμεί γύρω στα 200 μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη λέσχη, τα μέλη της συναντιούνται τακτικά, ανταλλάσουν απόψεις για τα τεκταινόμενα και τις συχνά αρνητικές εξελίξεις, μην παραλείποντας μια ματιά στο ελπιδοφόρο μέλλον.

Στο κλαμπ των αισιόδοξων

«Η ζωή είναι ευκολότερη με αισιοδοξία», λέει ο πρόεδρος της λέσχης Λουτς Πέτερ Έκλο καθώς συζητάμε μια ηλιόλουστη μέρα στις όχθες του ποταμού Alster. Το σακάκι του έχει ένα μικρό μαύρο χαμογελαστό πρόσωπο – το σύμβολο της «Λέσχης των Αισιόδοξων. Μια φορά το χρόνο απονέμει το βραβείο «Αισιόδοξος της Χρονιάς».

Ο 60χρονος τονίζει: «Η αισιοδοξία δεν έχει να κάνει με ένα μόνιμο χαμόγελο». Η στάση μας απέναντι στον κόσμο μπορεί μάλιστα ν’ αλλάξει: «Υπάρχουν για παράδειγμα επαγγελματίες απαισιόδοξοι που στη συνέχεια εξελίσσονται σε αισιόδοξους!». Για αυτόν αισιοδοξία σημαίνει να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πραγματικά δεν υπάρχει κατάσταση, από την οποία να μην μπορείς να αντλήσεις κάτι». Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μια ωραιοποίηση.

«Οι κρίσεις διασφαλίζουν την εξεύρεση νέων λύσεων», είναι πεπεισμένος ο Έκλο. Μπορεί κανείς να αποκτήσει διορατικότητα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που διαφορετικά θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο. Παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού: «Φυσικά είναι πάντα οδυνηρό, να χάνεις ανθρώπινες ζωές», λέει ο Έκλο. «Έπρεπε να δεχτούμε περιορισμούς στην ιδιωτική μας ζωή». Πέρα όμως από όλα αυτά, ξεπήδησε και μια νέα ενεργητικότητα και δράση. Παράδειγμα: «Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει – προς το καλύτερο». Όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, είδαμε πόσο ευαίσθητο είναι το σύστημα. «Αλλά και από αυτό μπορεί να προκύψει κάτι νέο» τονίζει ο επιχειρηματίας.

Οι ευκαιρίες της κρίσης

Ο Οπασόφσκι από την πλευρά του φθάνει στο εξής συμπέρασμα: «Η κρίση άλλαξε μόνιμα τους Γερμανούς. Και αυτό προς το καλύτερο.» Στις εποχές της ευημερίας, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, συχνά ο κόσμος παραπονιότανε χωρίς λόγο. «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι άνθρωποι γελούσαν τότε με τις γερμανικές φοβίες», υπενθυμίζει. «Τώρα, σε μια περίοδο διαρκούς κρίσης μεταξύ πανδημίας και πολέμου της Ουκρανίας, οι Γερμανοί θυμήθηκαν την δική τους περίοδο πολέμου και μεταπολεμική περίοδο, μια εποχή περιορισμών και στερήσεων.» Αυτή η ιστορική εμπειρία και η μνήμη εκλύουν δυνάμεις ενάντια στους φόβους της κρίσης, λέει ο Oπασόσφσκι.

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση υπάρχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, μια ρεαλιστική και συγκρατημένη αισιοδοξία. «Αυτή είναι η ικανότητα των Γερμανών, να βρίσκουν κάτι θετικό στη ζωή ακόμα και σε δύσκολες εποχές», λέει ο Οπασόφσκι. Ο ίδιος είναι βέβαιος: «Μετά από κάθε κρίση, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για μια νέα αρχή».

Στέφανι Λέτγκεν

Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ