Θετικός απολογισμός, αλλά και στοχευμένες παραινέσεις για το μέλλον της Ευρώπης από τον πρόεδρο της Κομισιόν κατά την τελευταία του ομιλία «για την κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο.Μία «πολιτική» και πιο παρεμβατική Κομισιόν είχε εξαγγείλει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά τις ευρωεκλογές του 2015. Σήμερα δηλώνει ικανοποιημένος από τον απολογισμό του: επτά στις δέκα νομοθετικές πρωτοβουλίες του έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται. Απομένουν ωστόσο μεγάλες τομές στην τραπεζική ένωση, στη φορολογία, στο προσφυγικό, σε ασφάλεια και άμυνα. Μιλώντας την Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προειδοποιεί τις εθνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες μέχρι τις ευρω-εκλογές του 2019.

Θετική αποτίμηση από τον επικεφαλής των γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Στρασβούργο, Ντάνιελ Κασπάρι: «Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε τις θέσεις του» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Μίλησε ανοιχτά για θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα για το θέμα της φοροαποφυγής αμερικανικών πολυεθνικών, οι οποίες δεν καταβάλλουν φόρους σε βάρος των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λέει ότι θέλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Επίσης ξεκαθάρισε τη θέση του στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, λέγοντας ότι θέλει αποφάσεις με πλειοψηφία (και όχι ομοφωνία). Όπως επίσης και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, όπου έχουμε κάνει μεν πρόοδο, όμως απομένουν πολλά να γίνουν…»

Πρώτη προτεραιότητα ο προϋπολογισμός

Αλλά το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνήσει η ΕΕ στον μελλοντικό προϋπολογισμό της, επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. «Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι στις 250 μέρες που μας απομένουν θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί» επισημαίνει η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Και όταν λέει ̔αποτελεσματικοίʼ εννοεί, πρώτα απ΄όλα, να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Αν δεν ψηφιστεί θα υπάρχουν κίνδυνοι για τα κονδύλια συνοχής, αλλά και για τα κονδύλια των ανταγωνιστικών προγραμμάτων, του Horizon Europe και του Erasmus, που ωφελούν χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη».

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εστιάζει στους δείκτες ανάπτυξης των τελευταίων ετών, στην υλοποίηση του «επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη» και στη δημιουργία 12 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος στον θετικό απολογισμό. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη νέα κρίση και ότι το παράδειγμα της Ελλάδας είναι διδακτικό. Όπως επισημαίνει «χθες ήταν εδώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και συγκράτησα μία φράση του, την οποία επανέλαβε πολλές φορές: είπε ̔βγήκαμε από τα μνημόνια και επιβιώσαμεʼ. Ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά για μία πολιτική λιτότητας στις πλάτες των πιο φτωχών, μία πολιτική την οποία συνυπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία πολιτική που ενέτεινε τις οικονομικές ανισότητες και δεν προσφέρει σιγουριά για το μέλλον».

Ζητείται αλληλεγγύη στο προσφυγικό

Για το προσφυγικό ζήτημα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ρίχνει το «μπαλάκι» στην αυστριακή προεδρία, από την οποία ζητεί να καταθέσει «ισορροπημένες προτάσεις». Ο ίδιος προτείνει να διευκολυνθεί η «νόμιμη μετανάστευση», αλλά και να επιταχυνθεί η επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Τί γίνεται όμως με τις προσπάθειες για διαμοιρασμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη; Η υποχρεωτική κατανομή που ζητούσαν παλαιότερα Συμβούλιο και Κομισιόν δεν φαίνεται να έχει μέλλον.

Μία εκτίμηση για τα επόμενα βήματα από τον Ντάνιελ Κασπάρι: «Θεωρώ ότι τα κράτη-μέλη θα σεβαστούν όσα είχαμε συμφωνήσει πριν το καλοκαίρι, ότι δηλαδή θα λειτουργεί ένας εθελοντικός μηχανισμός για την κατανομή προσφύγων σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτόν, ενώ θα προβλέπονται άλλες επιβαρύνσεις, για παράδειγμα εισφορές για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, για τα κράτη-μέλη που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμετέχουν. Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή ελληλεγγύη δεν ειναι μονόδρομος. Όπως πολλοί προσδοκούν αλληλεγγύη σε άλλα θέματα από τη χώρα μου, τη Γερμανία, έτσι κι εγώ λέω ότι η αλληλεγγύη αφορά όλους μας…»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ