Εκατοντάδες ύποπτες περιπτώσεις για ακροδεξιό εξτρεμισμό στις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία. Έκκληση του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ στην ηγεσία της αστυνομίας και τους πολιτικούς αξιωματούχους.Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος κατέγραψε από τις αρχές Ιανουαρίου 2017 ως το Μάρτιο 2020 περίπου 350 περιπτώσεις στις γερμανικές αρχές ασφαλείας, στις οποίες υπάρχουν υποψίες για ακροδεξιό εξτρεμισμό, ρατσισμό και αντισημιτισμό. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την κυριακάτική Welt, από εμπιστευτική έκθεση αυτής της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας και γίνεται για πρώτη φορά. Οι υποθέσεις, που αναγράφονται σε πάνω από 100 σελίδες, αφορούν σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και αυτή του στρατού, όπως και τις αστυνομικές αρχές. Το συνολικό τους προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 300.000 άτομα.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στο κρατίδιο της Έσσης. Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου αποδίδει τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων στις εντατικές έρευνες που πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια. Από τις 59 περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξαν υποψίες για ακροδεξιά δράση, οι 50 πέρασαν από πειθαρχική διαδικασία, οι 29 ρυθμίστηκαν και 11 άτομα απολύθηκαν ή δεν διορίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι. Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είχε δηλώσει για την περίοδο αρχές 2017 – Μάρτιος 2020 43 ύποπτες περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού. Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν όμως δεκάδες άλλες, έτσι ώστε ο αριθμός τους ανέρχεται στα 100 περίπου άτομα.

Έκκληση Σταϊνμάιερ

Χθες από το Μόναχο, αναφερόμενος στα ακροδεξιά φαινόμενα που εφανίστηκαν πρόσφατα στην αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στο σώμα, όμως “οι εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας” δεν έχουν θέση στις τάξεις της και δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή απέναντί τους. “Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαλυφθούν ακροδεξιά δίκτυα, όπου αυτά υπάρχουν στο σώμα”. Ακόμη τόνισε ότι, «η ηγεσία της αστυνομίας και οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να ανέχονται ένα κλίμα, που διευκολύνει τη δημιουργία τους και την συγκάλυψη”. Οι δηλώσεις Σταϊινμάιερ έγιναν στο πλαίσιο τελετών για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στην Oktoberfest, γιορτή μπίρας του Μονάχου, με 12 νεκρούς και πάνω από 221 τραυματίες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ