savvas2

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας  Αναστασιάδης  και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Βρίσκεται από χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου  για να παραστεί στις εκδηλώσεις των Ελλήνων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Εγκάρδιο καλωσόρισμα επεφύλαξαν στον κ. Αναστασιάδη ο  Γενικός Πρόξενος κ. Χρήστος Καποδίστριας,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Ιωάννης Σιόκας και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης.

Ο κ. Αναστασιάδης παρέστη σήμερα 25 Μαρτίου στην δοξολογία, η οποία τελέστηκε  στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης και στη συνέχεια παρακολούθησε την περήφανη παρέλαση ελληνικών σχολείων και συλλόγων.savvas1savvas3

Είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας , τους οποίους  ευχαρίστησε για όσα κάνουν για τους απόδημους της Αιγύπτου και ζήτησε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ κ. ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Την Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββας Αναστασιάδης επισκέφτηκε την Αλεξάνδρεια και συναντήθηκε με τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανο Ταμβάκη.
Ο κ. Αναστασιάδης το πρωί της 25ης Μαρτίου παρακολούθησε τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων.
Στη συνέχεια τον κ. Αναστασιάδη υποδέχτηκαν στους χώρους του Ελληνικού Τετραγώνου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας μαζί με τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής, καθώς και τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν σχετικά με τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και κυρίως των Σχολείων, που αποτελεί πάντοτε μείζονα θέμα. Παράλληλα συζήτησαν και θέματα που άπτονται της στενότερης συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας με τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Στη μεγάλη Αίθουσα των συνεδριάσεων, εκεί όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, με τις φωτογραφίες των Μεγάλων Ευεργετών και παλαιότερων Προέδρων ο κ. Σιόκας καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στον οποίο πρόσφερε και ένα αναμνηστικό δώρο, για να θυμάται την επίσκεψη του στην Πρεσβυγενή Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Ξενάγηση στους χώρους του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου και τα Γραφεία του Σ.Α.Ε.
Ο κ. Αναστασιάδης επισκέφτηκε το ιστορικό Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αλεξανδρείας, όπου του επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Διευθυντής του Αβερωφείου κ. Κωνσταντίνος Γιαννακούρης. Της ξενάγησης, προηγήθηκε παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής των Κοινοτικών Εκπαιδευτηρίων και της Εθνικής προσφοράς τους. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την ιστορία όσο και για τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές του σχολείου. Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε το θαυμασμό του για τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στο κτήριο, καθώς επίσης για το Μουσείο Φυσικής και το εργαστήριο που πλέον είναι σε πλήρη χρήση από τους μαθητές, το νέο Μουσείο Μουσικής «Χρήστος Νεαμονίτης». Επισκέφτηκε επίσης και την ιστορική βιβλιοθήκη του Αβερωφείου και ενημερώθηκε για τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των βιβλίων που τελούνται.
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης είδε από κοντά το ανακατασκευασμένο Κοινοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου και το Γυμναστήριο και άκουσε τις προθέσεις της Ε.Κ.Α. για τη δημιουργία πολύ-χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον Πρόεδρο της Επιτροπής υπήρξε η επίσκεψη στο πλήρως ανακαινισμένο Κοινοτικό Γηροκομείο “ΜΑΝΝΑ”, όπου έγινε δεκτός από την Έφορο Γηροκομείου και Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Α. κα Άρτεμις Γεροντάκη και τη Διευθύντρια κα Νιάρου. Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη την Κοινοτική Επιτροπή της Ε.Κ.Α. για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσο σπουδαίου έργου προσφοράς προς τους παροίκους της τρίτης ηλικίας. Συνάντησε και συνομίλησε με τους τροφίμους του Γηρομοκομείου, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις πολύχρονες εμπειρίες και αναμνήσεις τους από την Ελληνική Αλεξάνδρεια του παρελθόντος.
Η ξενάγηση στο Ελληνικό Τετράγωνο συνεχίστηκε στα Γραφεία που η Ε.Κ.Α. έχει παραχωρήσει στο Σ.Α.Ε., από τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανο Ταμβάκη.
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να επισκεφτεί και το Α’ Νεκροταφείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου έχουν ενταφιαστεί μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας και οι οποίες αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, όπως είναι ο Ράλλης, ο Ζερβουδάκης κ.α αλλά και ο μεγάλος ποιητής Κ.Π. Καβάφης.
Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο κ. Αναστασιάδης παρευρέθη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας μετά της συζύγου του, στην οποία παρόντες ήταν οι Κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας και της Μπεχέρα, μέλη του επιχειρηματικού κόσμου της Αλεξάνδρειας, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ιωάννης Σιόκας και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ε.Κ.Α., Πρόεδροι Ελληνικών Σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου της Ελληνικής Παροικίας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, Αθανάσιος Κουτουπάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ