Σε έκτακτη σύναξη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ στο Αμμάν της Ιορδανίας (7-9 Απριλίου) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, ως επίσης και  των Κοπτών, των Αρμενίων, των Ρωμαιοκαθολικών, των Μαρωνιτών, των Αγγλικανών, των Ευαγγελικών, των Λουθηρανών, των Βαπτιστών κι άλλων χριστιανικών ομάδων, έγινε κοινή έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα  για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την επιλογή του Διαλόγου για την επίλυση των συγκρούσεων πριν την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ως γνωστό στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών εκπροσωπούνται οι φωνές του ενός τρίτου των Χριστιανών και σκοπός του είναι η μαρτυρία της αρχέγονης διδασκαλίας της Εκκλησίας μας μέσα από τη συμμετοχή και των Ορθοδόξων ως Ιδρυτικών Μελών του μετά τις οδύνες που έζησε η Ανθρωπότητα με τους δύο Παγκόσμιους πολέμους που έζησε για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ανθρωπότητα.

Σκοπός του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ είναι να γίνει η φωνή όλων των Χριστιανών σε περιφερειακό και Παγκόσμιο επίπεδο για θέματα που αφορούν την παγκόσμια  ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών με την ευαισθησία μας για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος.

Στο Πατριαρχικό του Μήνυμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’  προς τους Συνέδρους της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας το οποίο  μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, τόνισε ότι «εκτός από τις προσευχές όλων μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την επικράτηση της Ειρήνης στην περιοχή, οφείλουμε να καλέσουμε τη Διεθνή Κοινότητα ενωμένη με μια φωνή μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να μεσολαβήσουν να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα ανυπεράσπιστα μικρά παιδιά μας, που είναι και τα μεγάλα θύματα κάθε μορφής πολέμου. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται για δυό σχεδόν χρόνια με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι. Ο κάθε πόλεμος είναι μια ανεξέλεκτη φωτιά που απειλεί επικίνδυνα το Σώμα της Ανθρωπότητας και πρέπει με κάθε τρόπο να δίνεται προτεραιότητα στο διάλογο για την επίλυση οποιονδήποτε διαφορών προκύπτουν σε μια κοινωνία. Τα προβλήματα και οι διαφορές μιας κοινωνίας λύνονται με την επικράτηση της ειρήνης και την οργάνωση Δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών όπου εκπροσωπούνται όλες οι φωνές του Λαού μέσα από τα δημοκρατικά εκλελεγμένα κοινοβούλια τους που διαφορφώνουν και την Δημοκρατική Διακυβέρνηση μιας Χώρας για το καλό του Λαού».

Στο Πατριαρχικό μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον έγινε αναφορά και στα φαινόμενα του θρησκευτικού φανατισμού Ισλαμικών ομάδων στην Αίγυπτο και στην Νιγηρία σε βάρος των Χριστιανών και κάλεσε Θρησκευτικούς και Πολιτικούς Ηγέτες να εργασθούν από κοινού για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα διά το αγαθόν της Θρησκευτικής Ελευθερίας ως δώρον του Θεού προς τον κάθε άνθρωπον που πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ