Γράφει ο Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 Σημαντικές αλλαγές επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, από εφέτος   μειώνονται σε 386 -από 480 που είναι μέχρι τώρα-, τα τμήματα που θα λειτουργούν στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έτσι στο εφετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω των αλλαγών που επιφέρει στον ακαδημαϊκό χάρτη το σχέδιο «Αθηνά» μειώνονται και οι δυνατότητες επιλογής  τμημάτων και σχολών, αφού κλείνουν ή συγχωνεύονται 94 τμήματα συνολικά.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και της Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα ενταχθούν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με την εφαρμογή του σχεδίου δεν θα ξεπεράσει συνολικά το 4%.
Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί κατά 15%, ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση εισακτέων, περίπου κατά 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Σημειώνεται, ότι από το σχέδιο δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.

Οι πόλεις που, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά»  θα χάσουν όλα τα τμήματα και τις σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ που έχουν έως τώρα, είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, που έχουν διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που θα ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πάντως, δεν προβλέπεται να απολυθούν και να απομακρυνθούν από την εργασία τους όσοι απαρτίζουν το διδακτικό προσωπικό καθώς και οι λοιποί εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν κανονικά στις σχολές τους, ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν αναγκαστικά σε άλλη πόλη και στο τμήμα, που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους λοιπούς εργαζόμενους. Εκτιμάται, ότι τουλάχιστον 50.000 άτομα θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο εργασίας και διαμονής και ότι θα βρεθούν να ψάχνουν κατοικία σε άλλη πόλη μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Για παράδειγμα, οι φοιτητές και οι διδάσκοντες από τα Τμήματα Ιχθυοκαλλιέργειας, που λειτουργούσαν έως τώρα στα Μουδανιά και στην Ηγουμενίτσα, θα πρέπει από τον προσεχή Σεπτέμβριο να αναζητήσουν νέο σπίτι στο Μεσολόγγι! Αντίστοιχα, φοιτητές του τμήματος της Δράμας, θα πρέπει να μετακινηθούν στο Κιλκίς και στην Καρδίτσα.

Βάσει του σχεδίου «Αθηνά», στην Αθήνα δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος, καταβλήθηκε προσπάθεια σύνδεσης του ακαδημαϊκού με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Για παράδειγμα αναφέρεται, ότι  Τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού θα λειτουργούν στα δύο μεγάλα μετακομιστικά κέντρα της Ελλάδας (Θήβα – Κατερίνη), το Τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας παραμένει στο Μεσολόγγι, ενδυναμώνεται το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στο Κιλκίς, ενώ διατηρούνται Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αφού το σχέδιο θα σταλεί στα πανεπιστήμια. Επεσήμανε, δε, ότι κατά την περίοδο κρίσης που περνάμε, υπάρχουν, αλλά και δίδονται ευκαιρίες. «Δεν έχουμε», είπε, «την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά παρ’ όλα αυτά ακολουθήθηκε η πολιτική διαλόγου με τους φορείς, ενώ εκθέσαμε τα κριτήρια και τους κανόνες στα πολιτικά κόμματα».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος  υπογράμμισε, ότι στόχοι του Υπουργείου του είναι η ενίσχυση της δωρεάν Δημόσιας Παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Τόνισε επίσης, ότι μέριμνα είναι, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νέων και των οικογενειών τους ώστε να σπουδάζουν σε ισχυρά ιδρύματα με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παίρνουν πτυχία, που οδηγούν στην ανεργία.

 

 

   

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ