40 περίπου χρόνια μετά την ίδρυσή της η διάσημη αντιτρομοκρατική μονάδα GSG 9 αποκτά περισσότερα μέλη και δεύτερη έδρα στο Βερολίνο. Στόχος των γερμανικών αρχών η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.H GSG 9, η επίλεκτη αντιτρομοκρατική μονάδα της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας έγινε διεθνώς διάσημη εν μια νυκτί. Το 1977, στο απόγειο της δράσης των Γερμανικών Ερυθρών Ταξιαρχιών (RAF),που πέρασε στην ιστορία ως «γερμανικό φθινόπωρο» απελευθέρωσε αναίμακτα στο Μογκαντίσου της Σομαλίας 86 επιβαίνοντες αεροσκάφους της Lufthansa που είχε απαχθεί από παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Η μονάδα είχε ιδρυθεί πέντε χρόνια νωρίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972. Τότε η γερμανική αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να απελευθερώσει με συντονισμένη επιχείρηση ομάδα ισραηλινών αθλητών από τα χέρια παλαιστινίων τρομοκρατών με αποτέλεσμα των θάνατο και των 11 αθλητών. Τότε γεννήθηκε στη Γερμανία η αναγκαιότητα μιας επίλεκτης ομάδας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών.

Η επίλεκτη μονάδα GSG 9 (Grenzschutztruppe, στα ελληνικά, Μονάδα Προστασίας Συνόρων) βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν τη διεύρυνση της μονάδας κατά ένα τρίτο περίπου. Για ευνόητους λόγους οι αρχές δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των μελών της. Υπολογίζεται ωστόσο ότι αριθμεί περίπου 400 μέλη. Παράλληλα, εκτός από την παραδοσιακή έδρα της λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βόννη στο Σανκτ Άουγκουστιν, η GSG 9 αποκτά και δεύτερη στο Βερολίνο.

Σύγχρονες προκλήσεις για GSG 9 και BFE+

Διοικητής της μονάδας είναι ο Ζερόμ Φουξ, ο οποίος σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Βρανδεμβούργου-Βερολίνου RBB δηλώνει ότι κύριος στόχος της αντιτρομοκρατικής είναι να σώζει ζωές. Όπως λέει στην ομάδα συμμετέχουν ακροβολιστές, βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και ειδικοί εκρηκτικών. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον διοικητή της GSG 9 είναι η διαδικασία επιλογής νέων μελών για την επίλεκτη μονάδα. Σύμφωνα με τον Ζερόμ Φουξ, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν βατραχάνθρωπος, δεν αρκεί οι υποψήφιοι να έχουν τέλεια φυσική κατάσταση.

Τονίζει ότι πρέπει να διαθέτουν ισχυρό χαρακτήρα, να μπορούν να εργάζονται ομαδικά και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται ψυχολογική πίεση και άγχος: «Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι θα πρέπει μέσα στη νύχτα να ολοκληρώσουν επιτυχώς διάφορες ασκήσεις ετοιμότητας και τρέξουν μεγάλες αποστάσεις. Αμέσως ελέγχονται οι ικανότητες μνήμης και συγκέντρωσης. Αν οι υποψήφιοι περάσουν αυτές και άλλες παρόμοιες δοκιμασίες τόσο παίρνουν εισιτήριο για την εκπαίδευση μελών της GSG 9 διάρκειας δέκα μηνών», λέει ο διοικητής.

Παράλληλα στη διάσημη GSG 9 οι γερμανικές αρχές προχώρησαν πριν από τρία χρόνια στη δημιουργία της μονάδας BFE+ (Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit plus, στα ελληνικά Μονάδα Διασφάλισης Αποδεικτικών Στοιχείων και Συλλήψεων+). Στόχος του αρμόδιου ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η «δύναμη πυρός» του γερμανικού κράτους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την ώρα που η GSG 9 επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση των επιτιθεμένων, η BFE+ έχει την αποστολή να διασώσει τραυματίες και να προστατεύσει περαστικούς.

Ούτα Στάινβερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ