Τον δρόμο του Χριστού για τη διαχείριση του προσφυγικού έδειξε ο Πάπας κατά τη διήμερη παραμονή του στην Κύπρο. Κορυφαία στιγμή η προσευχή με μετανάστες.Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για την παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη των Καθολικών στο νησί δεν ήταν ούτε η τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο ούτε η θεία λειτουργία το πρωί της Παρασκευής στο στάδιο ΓΣΠ με τη συμμετοχή 7.000 πιστών, αλλά η οικουμενική προσευχή που απηύθυνε μαζί με μετανάστες το απόγευμα της Παρασκευής στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Όπως προκύπτει από την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέκλυσαν το ναό, πολύ πριν την επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί, το Βατικανό είχε εξασφαλίσει γραπτώς τις μαρτυρίες νεαρών προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην Κύπρο. «Ακούγοντάς σας, συνειδητοποιούμε καλύτερα την προφητική δύναμη του Λόγου του Θεού που, μέσω του Αποστόλου Παύλου λέει (…) ‘Δεν είστε ξένοι, αλλά συμπολίτες’. Αυτή είναι η προφητεία της Εκκλησίας: μία κοινότητα» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους μετανάστες δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του στην Κύπρο, όπου καταγράφονται αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων αλλά και επαναπροωθήσεις πλοιαρίων καθώς και άρνηση εξέτασης αιτήσεων για το δικαίωμα πρόσβασης σε άσυλο.

«Είμαστε αδέλφια»

Ακολούθως, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέφερε στους πιστούς αποσπάσματα από τις μαρτυρίες των νεαρών προσφύγων και μεταναστών της Κύπρου. Ανάμεσά τους, η Thamara από τη Σρι Λάνκα που είχε γράψει στον Πάπα πως «δεν είμαστε αριθμοί ή άτομα που καταλογογραφούνται» για να λάβει την απάντηση από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού πως «είμαστε ‘αδέλφια’, ‘φίλοι’, ‘πιστοί’ και ο καθένας μας είναι ‘πλησίον’ του άλλου».

Ή ο Maccolins από το Καμερούν που είχε γράψει στον Πάπα πως όλη τη ζωή του πληγώνεται από το μίσος. «Μας θυμίζεις πως το μίσος έχει επίσης δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των χριστιανών» ήταν η απάντηση του Πάπα, ο οποίος μίλησε ακόμα για «διαστρεβλωμένη νοοτροπία που, αντί να μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον ως αδέλφια, μας κάνει να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως αντίδικους». Ή τέλος, ο Rozh από το Ιράκ, που είχε εξομολογηθεί πως είναι «ένας άνθρωπος καθ’ οδόν» για να μας θυμίζει σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο πως «κι εμείς είμαστε κοινότητες στην πορεία από τη σύγκρουση στην κοινωνία».

Από τις κυπριακές φυλακές στην Ιταλία μέσω Βατικανού

Η αλληλεγγύη που θέλησε να μεταφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Λευκωσία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες εκδηλώθηκε και εμπράκτως αφού δέκα μετανάστες που κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία θα μεταφερθούν με επιθυμία του Πάπα αεροπορικώς στο Βατικανό. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, οι δέκα μετανάστες κατάγονται από το Κογκό και από το καλοκαίρι κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν παράνομη είσοδο στην χώρα.

Την επιλογή των δέκα Κογκολέζων έκανε η ίδια η παπική αντιπροσωπεία, ενώ όπως πληροφορείται η DW, τέσσερις θα μεταφερθούν με αεροπλάνο στο Βατικανό σε λίγες ημέρες ενώ οι υπόλοιποι έξι θα βρεθούν σε δεύτερη αποστολή προς Ρώμη μαζί με άλλους 40 πρόσφυγες, οι οποίοι αναμένεται να αναγνωριστούν από την Ιταλία ως δικαιούχοι ασύλου. Μεταξύ των προσφύγων που θα μεταφερθούν στο Βατικανό είναι και δύο νεαρά πρόσωπα από το Καμερούν, τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα για μήνες στην νεκρή ζώνη, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί την είσοδό τους στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της.

Διάλογος για ειρήνη

Πέραν των μηνυμάτων αλληλεγγύης που έστειλε μέσω των αναφορών του, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε και μηνύματα ειρήνης για την Κύπρο αλλά και για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα χθες ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, ευχήθηκε όπως η χώρα καταστεί ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στην Μεσόγειο ενώ τόνισε ότι η μόνη οδός προς την ειρήνη και την αδερφοσύνη είναι ο διάλογος. Ο Πάπας Φραγκίσκος, θα αναχωρήσει αύριο από την Κύπρο και θα επισκεφθεί την Ελλάδα όπου και θα παραμείνει μέχρι την 6η Δεκεμβρίου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ