Ο πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και των Λουτροπόλεων Ελλάδας απέστειλε προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, και τα συναρμόδια Υπουργεία, δήμο Λμιέων το παρακάτω υπόμνημα:

Θέμα: Ανάπτυξη και παραχώρηση της Λουτρόπολης Θερμοπυλών.

Κυρία Υπουργέ,

Τα Λουτρά Θερμοπυλών μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί και αναπτυχθεί παρ’ όλο που βρίσκονται σε περιοχή με ομορφιά, ιστορικό όνομα και εύκολη πρόσβαση, και το σημαντικότερο διαθέτουν τεράστιες ποσότητες ιαματικού νερού. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στον  τουρισμό της χώρας μας και ειδικότερα στον  θεραπευτικό και ιαματικό  τουρισμό.

Στις 14.11.2012 το προεδρείο του συλλόγου μας, μετά από την συνεδρίαση του στην λουτρόπολη Πλατύστομου, επισκέφτηκε τα λουτρά Θερμοπύλων και είδε από κοντά την εγκατάλειψη της πιο όμορφης λουτρόπολης της χώρας.

Ο σύλλογος μας «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας» εδώ και 9 χρόνια διαμαρτύρεται συνεχώς για την εγκατάλειψη και  καταστροφή αυτής της λουτρόπολης και κανένας μέχρι σήμερα  δεν ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση και αναβάθμισή της.

Αδιαφόρησαν εγκληματικά ο ΕΟΤ αλλά και τα ΕΤΑ Α.Ε που εδώ και χρόνια είναι και ο διαχειριστής της παραπάνω λουτρόπολης.

Όσο για τον δήμο Λαμίας που χρόνια τώρα δήθεν ενδιαφέρεται, στην ουσία αδιαφορεί για την ανάπτυξη της. Χρόνια τώρα εκφράζει κατά καιρούς την συμπάθεια του για την παραπάνω λουτρόπολη αλλά μάλλον η απόσταση των Λουτρών από την πόλη της Λαμίας (ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα) δεν βοηθά το ενδιαφέρον του δήμου.

Κυρία Υπουργέ μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου σας, αλλά και του οργανισμού αποκρατικοποίησης, αν στο πρόγραμμα περί ανάπτυξης είναι και η παραπάνω λουτρόπολη.

Εμείς σαν σύλλογος πάντα ζητάμε να έχουμε και μια δεύτερη έδρα του συλλόγου μας, και μάλιστα στην Νότια Ελλάδα. Καταστατικά θα έπρεπε να έχουμε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη δυναμική στον αγώνα μας για την ανάπτυξη και προβολή των Ελληνικών λουτροπόλεων.

Αν και η πρότασή μας είναι προχωρημένη, ζητούμε να παραχωρηθεί αυτή η λουτρόπολη στον σύλλογο μας για όσο χρόνο επιθυμεί το Υπουργείο για τους εξής λογούς:

1ον Αυτό που πρώτο-αναφέραμε, δηλαδή να έχουμε μια δεύτερη έδρα.

2ον Για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να την αναπτύξουμε, γιατί όπως γνωρίζετε τα λουτρά Καμένων Βούρλων, για λόγους ανταγωνισμού, δεν επιθυμούν την ανάπτυξη των Θερμοπυλών. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος διότι τα Λουτρά Καμένων Βούρλων, Θερμοπυλών, Υπάτης και Πλατύστομου  με μέγιστη απόσταση μεταξύ τους τα 70 χλμ., που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό και εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πόλο έλξης θεραπευτικού τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.

3ον Στα υπάρχοντα παραδοσιακά ξενοδοχεία, με λίγη συντήρηση, θα μπορέσουμε να κάνουμε τακτικά συνέδρια προβληματισμού για το πώς από εδώ και στο εξής θα προβάλουμε τον θεραπευτικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο, καλώντας πάντα συνέδρους από όλο την κόσμο στον Ιστορικό χώρο των λουτρών Θερμοπυλών.

4ον Θα μπορεί ο σύλλογος μας, μαζί με άλλους φορείς που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, να έχουμε σχολή έστω για γρήγορη εκπαίδευση προσωπικού, από την οποία θα βγαίνουν ικανά στελέχη για την αναβάθμιση των Ελληνικών λουτροπόλεων και όχι αυτό που γίνεται σήμερα με τις γνωστές προσλήψεις από άσχετους με το αντικείμενο, «εξάμηνα ή τρίμηνα από δημάρχους»  σχεδόν σε όλες τις λουτροπόλεις.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας πρότασης, αλλά είναι ανάγκη έστω και με αυτές τις δυσκολίες εμείς σαν ο μοναδικός πανελλαδικός φορέας να κάνουμε την δική μας «επανάσταση» και να κάνουμε το ακατόρθωτο που τόσα χρονιά δεν έγινε .

Να κάνουμε την λουτρόπολη των Θερμοπυλών ευρωπαϊκό κέντρο ανάπτυξης και προβολής του θεραπευτικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο, και νομίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ασφαλώς κυρία Υπουργέ μια τέτοια πρόταση  χρειάζεται και μια έστω πρώτη μελέτη για το πώς ένας σύλλογος μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στα μέλη του συλλόγου μας διαθέτουμε όλο το φάσμα των επιστημόνων. Στα μέλη του Δ.Σ. υπάρχει,  Τοπογράφος, Μηχανικός, Αρχιτέκτονας, Ηλεκτρολόγος μηχανικός, χημικός Μηχανικός και πλήθος άλλων στελεχών που μπορούνε εντελώς δωρεάν να μας παρουσιάσουν και μάλιστα γρήγορα έναν τρόπο ανάπτυξης, προβολής και λειτουργία αυτής της λουτρόπολης  με αυτές τις απλές μας προτάσεις.

Μετά από όλα αυτά ζητούμε αρχικά μια απάντηση στην πρόταση μας, αλλά και προτάσεις από την δική σας μεριά ή και από την μεριά του οργανισμού αποκρατικοποίησης όχι μονό για αυτή την λουτρόπολη αλλά για όλη την Ελλάδα καθώς και για ποιες λουτροπόλεις είναι στα σχεδία του παραπάνω οργανισμού.

Και το πιο σημαντικό είναι, και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, ότι ανάπτυξη Λουτρόπολης ή και παραχώρηση προς τρίτους δεν νομίζουμε ότι γίνεται  αν δεν υπάρχει αναγνώριση της Ιαματικής Πηγής σύμφωνα με τον γνωστό νόμο Πετραλιά του 2006.

Πρακτικό απόφασης 14.11.2012 του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας στα γραφεία του συλλόγου Ιβήριδος 9 στην Θεσσαλονίκη.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης          

 

Ο Αντιπρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας        Ο Ειδικός Γραμματέας

Σιδηροπουλος Χρηστός          Μεταλουλης Αχιλλέας        Κυφοκέρης Γεράσιμος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ