Βοννη, 25 Οκτωβρίου 2010. Τα επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομογένεια στην Γερμανία, όπως οι εξελίξεις στην εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού, η κατάσταση που δημιουργείται με την κατάργηση ελληνικών σχολείων και Προξενείων στη Γερμανία, και αποφάσεις ελληνικών υπουργείων που αφορούν τους μετανάστες το μέλλον του ΣΑΕ είναι τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ της ΟΕΚ στη συνεδρίασή του το σαββατοκύριακο 9/10 Οκτωβρίου.

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα και έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου με την οποία διαμαρτύρεται για την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας ελληνικών σχολείων σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και για την κατάργηση των Ελληνικών Προξενείων σε Κολωνία, Ανόβερο και Λειψία.

Ειδικότερα αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: «Για τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, η κατάργηση του σχολείου τους συνεπάγεται αναγκαστική παλιννόστηση της οικογένειας ή ακόμη χειρότερα των ίδιων των παιδιών χωρίς τις οικογένειές τους, διότι είναι αδύνατο στο στάδιο αυτό να μεταπηδήσουν σε ισόβαθμα γερμανικά σχολεία.»

Το Δ.Σ. της ΟΕΚ παρακαλεί να ενημερωθεί αναφορικά με την μέριμνα που πρόκειται να ληφθεί για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων που καταργούνται, αλλά και για τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως αναφορικά με την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού, εν όψει των επικείμενων διακρατικών συνομιλιών για θέματα Παιδείας με την γερμανική πλευρά.

Στο θέμα των Προξενείων, το ΔΣ της ΟΕΚ σημειώνει ότι η μετά το Προξενείο της Νυρεμβέργης τώρα η Ελληνική Πολιτεία «προχωρεί αβασάνιστα στην κατάργηση και άλλων τριών Προξενείων, ενώ για μας παραμένει αμφίβολο το οικονομικό όφελος της καταργήσεώς τους. Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι πρόκειται για αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, τις οποίες μετά την κατάργηση των Προξενείων αυτών θα καλούνται να διανύουν οι απόδημοι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους.

Αυτό συνεπάγεται απώλεια ημερομισθίου ή λήψη ολοήμερης άδειας από την εργασία και επιβάρυνση με δυσανάλογα έξοδα. Πρόκειται για υπηρεσίες που μόνο η Ελληνική Πολιτεία μέσω των Προξενικών της Αρχών προσφέρει, και οι οποίες κατά τούτο έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα».

Και η επιστολή συνεχίζει: «Η Διοίκηση οφείλει να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι να τον υποβάλλει σε ταλαιπωρίες και δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, προκειμένου να του παράσχει τις μονοπωλιακού χαρακτήρα υπηρεσίες της. Το αξίωμα αυτό που έχει διατυπώσει η Κυβέρνησή σας πρέπει να ισχύει και για τον απόδημο. Ο απόδημος πολίτης δεν έχει εναλλακτική λύση ή οδό διαφυγής, πράγμα που αυξάνει την ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έναντί του. Πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον δεν έχει υλοποιηθεί η σχετική απόφαση για ίδρυση ΚΕΠ στο εξωτερικό, οπότε μέγα μέρος των υποθέσεων των αποδήμων θα μπορούσε να διεκπεραιωνόταν από αυτά».

Στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΟΕΚ υπογραμμίζει ότι «μια απόφαση καταργήσεως Προξενείων θα έπρεπε τουλάχιστον να συνοδεύεται από μέτρα εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της λειτουργίας και των διαδικασιών στα Ελληνικά Προξενεία. Σωρεία διαδικασιών θα μπορούσαν να απλοποιηθούν, να γίνονται εγγράφως και να διεκπεραιώνονται δια της ταχυδρομικής οδού ή μέσω Διαδικτύου. Τα Προξενεία θα μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και Σάββατο, έστω μια φορά τον μήνα. Αντιθέτως μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατή η παροχή καν πληροφοριών μέσω Διαδικτύου ή από τηλεφώνου. Κατά συνέπεια απαιτούνται κατά κανόνα τουλάχιστον δύο ή τρεις προσελεύσεις στο Προξενείο, ώσπου να διεκπεραιωθεί μία υπόθεση».

Αναφορικά με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, επισημαίνεται ότι η ρύθμιση πλήττει τους αποδήμους, ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και ζητείται το Υπουργείο Οικονομικών να εντάξει και τους αποδήμους στο πρόγραμμα κοινωνικής υποστηρίξεως.

Σχετικά με τις νομιμοποιήσεις των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων το ΔΣ της ΟΕΚ παρακαλεί τον Πρωθυπουργό να παραταθεί για τους αποδήμους η προθεσμία πέραν της 31.12.2010, ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση τέτοιων υποθέσεων των αποδήμων σε εύθετο χρονικό διάστημα, αφού απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ