O νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησής του. Προτεραιότητά του αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού.Τους στόχους της διακυβέρνησης του παρουσίασε ενώπιον της κυπριακής Βουλής, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη νενομισμένη διαβεβαίωσή του ενώπιον του νομοθετικού σώματος. Τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς, ο νέος Πρόεδρος έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, λέγοντας ότι κορυφαία προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για πάταξη της διαφθοράς αλλά και στην διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου μιλώντας για «παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ξεκαθαρίζοντας ότι για την Κύπρο δεν υπάρχει δίλημμα. Στεκόμαστε είπε ο νέος Πρόεδρος «ανεπιφύλακτα μαζί με τους Ευρωπαϊους εταίρους μας δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας».

Υπουργικό Συμβούλιο με αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη αναλαμβάνει καθήκοντα αύριο οπόταν και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η ανακοίνωση των μελών της νέας κυπριακής κυβέρνησης πάντως δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις, αφού κάποιες από τις επιλογές του νέου Προέδρου παραβιάζουν τα κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει προεκλογικά για την στελέχωση της κυβέρνησης του.

Συγκεκριμένα στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν πρόσωπα τα οποία μετείχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κριτική στον νέο Πρόεδρο ασκείται και την παραβίαση της δέσμευσης για ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών στην κυβέρνηση ενώ αφού στο νέο υπουργικό σχήμα μετέχουν τρεις γυναίκες και οκτώ άντρες με την προεκλογική εξαγγελία για ίση εκπροσώπηση να τηρείται μόνο σε επίπεδο υφυπουργείων.

Ζήτημα τίθεται και σε ό,τι αφορά τον διορισμό του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στην θέση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, αφού ο κ. Χαραλάμπους έχει συγγενική σχέση με τον νέο Πρόεδρο. Πάντως ο διορισμός που συζητήθηκε περισσότερο είναι αυτός του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη στην θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αφού θεωρείται ότι επελέγη λόγω της δημοφιλίας και όχι λόγω της τεχνοκρατικής του επάρκειας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ