Σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που προκάλεσαν μέχρι τώρα στην ελληνική Οικονομία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μπορεί τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για την θετική εξέλιξη που παρουσίασε ο Κρατικός Προϋπολογισμός το 2012 στην Ελλάδα να δημιουργούν ελπίδες , μπορεί η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου και η πτώση των spreads  να φέρνει αισιοδοξία, όμως  τίποτε δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά προς το καλύτερο στην πραγματική ελληνική Οικονομία. Έτσι, ενώ από την μία πλευρά οι αριθμοί δείχνουν σαφή βελτίωση της κατάστασης, από την άλλη πλευρά η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να υποφέρει από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί πολλούς συμπατριώτες μας στην οικονομική εξαθλίωση και την απόγνωση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αναποτελεσματικά και καταστροφικά αποδεικνύονται πλέον και βάσει των στοιχείων τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα και τα χαράτσια, που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας «Πρώτο Θέμα» οι έκτακτες εισφορές, οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα, τα «χαράτσια» στην κινητή και ακίνητη περιουσία κλπ. είχαν σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο  κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να υποστεί ο ελληνικός λαός τεράστιες θυσίες, που τον οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση.

Το κόστος των «αποτυχημένων» μέτρων

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, από τον φόρο στα σκάφη πολυτελείας το ελληνικό Κράτος υπολόγιζε έσοδα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αντί αυτών, όμως, τα σκάφη εγκατέλειψαν την χώρα μας, οι εισαγωγές σταμάτησαν, τα έσοδα από τον ΦΠΑ εξανεμίστηκαν και τελικά στα ταμεία του κράτους μπήκε το αστείο ποσό των 33.500 ευρώ! Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών σε μια σπάνια απολογητική στιγμή, παραδέχθηκε, ότι «οι φόροι που επιβλήθηκαν στα σκάφη δεν εισπράχθηκαν ποτέ και δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα».

Η ίδια αποτυχία καταγράφηκε και με τα περίφημα «χαράτσια» στα ακίνητα. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, κατέστρεψε την ελληνική κτηματαγορά, ενώ ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε ούτε το 2011, ούτε το 2012.

Επίσης, χάθηκαν οι ελπίδες για αύξηση στα έσοδα από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, αντί του ποσού των 1,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν, ότι θα εισπράξουν, κυρίως από τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα ταμεία του Κράτους μπήκαν μόλις 36 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία από την έλλειψη επαρκούς θέρμανσης!

Αρνητικά αποτελέσματα επέφερε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Από τα 17 δισεκατομμύρια, που περίμεναν να εισπράξουν οι αρμόδιοι, η πτώση της κατανάλωσης και η αύξηση της φοροδιαφυγής οδήγησε σε απώλεια 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το κόστος από τις δεκάδες επιχειρήσεις, που αναγκάστηκαν  να βάλουν λουκέτο, ή να μετακομίσουν στο εξωτερικό, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιονομικής αποτυχίας ήταν και η αύξηση των φόρων (αυξημένα τεκμήρια και τέλη κυκλοφορίας )στα ΙΧ αυτοκίνητα, όπου  αντί να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγούν τους ιδιοκτήτες στη μαζική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας. Έτσι, από τα 170 εκατομμύρια  ευρώ που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν, αναγκάστηκαν να περιοριστούν τελικά σε μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτυχημένη αποδείχθηκε επίσης και η επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά. Μέσα σε μία διετία, το ελληνικό Δημόσιο έχασε τουλάχιστον 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, μόνο το 2010 η μείωση της δαπάνης αλκοολούχων ποτών οδήγησε σε απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας.

Τέλος, φαίνεται να εξανεμίζονται και οι ελπίδες για αυξημένα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις φόρων στον καπνό και στα τσιγάρα,  το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη διετία 2012-2013, επειδή η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από λαθραία τσιγάρα και οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τα στριφτά ή ακόμη και τα πούρα, οι τιμές των οποίων είναι πλέον πιο συμφέρουσες.

 

Εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για την ισχύ των μέτρων

 

Η εμμονή των αρμοδίων στη διατήρηση των εξοργιστικών και καταστροφικών αυτών μέτρων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, που αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν οι ιθύνοντες.

Είναι δυνατόν να είχαν τέτοια άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και να έπεσαν τόσο έξω στους υπολογισμούς τους αυτοί, που τα επινόησαν και τα επέβαλαν;

Γιατί τελικά εφαρμόστηκαν τα μέτρα αυτά, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις, αμφισβητήσεις  και έντονες αντιδράσεις από ειδικούς , που προέβλεπαν που θα οδηγήσουν;

Γιατί δεν καταργούνται ή δεν τροποποιούνται άμεσα, έστω και τώρα, δεδομένων των αρνητικών οικονομικών και  κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρουν;

Ποιοί και πότε θα λογοδοτήσουν ως υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής;

Μήπως τα μέτρα αυτά εξυπηρετούν κάποια σκοτεινά σχέδια,  που αποβλέπουν στην ολοκληρωτική οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων;  Ή μήπως –όπως πιστεύουν κάποιοι οικονομολόγοι-  εφαρμόζονται για να επέλθει μία τεχνητή και προσωρινή «ελεύθερη πτώση» στις οικονομικές δραστηριότητες και στον καταναλωτισμό των Ελλήνων με σκοπό, η κατάργησή τους κάποια κατάλληλη στιγμή να οδηγήσει σε μια άμεση και ραγδαία  οικονομική ανάπτυξη; Αλλά ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, ποιός θα πληρώσει το τεράστιο κόστος της πολύπλευρης ζημιάς που προκαλούν στον ελληνικό λαό και που κάποιοι εξακολουθούν να την θεωρούν «παράπλευρη απώλεια»;

Επειδή δεν υπάρχουν οι απαντήσεις που όλοι  περιμένουμε, φαίνεται, τελικά, ότι μόνον ο χρόνος και οι εξελίξεις θα μας δώσουν τις σωστές εξηγήσεις…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ