Τον Πρόεδρο της επόμενης πενταετίας εκλέγει σήμερα η Κύπρος. Την προεδρία διεκδικούν σε αυτό το δεύτερο γύρο των εκλογών ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης εξασφάλισε 35,5% των ψήφων και ο κ. Μαλάς 30,2%.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση των δύο επιτελείων με τη χρησιμοποίηση επιθέτων όπως «ψεύτης» και «αναξιόπιστος», σε μια προσπάθεια της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης των ψηφοφόρων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι χειρισμοί του Κυπριακού αλλά και τα θέματα οικονομίας που εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των Κυπρίων.

Μεγαλύτερη συμμετοχή στον Β΄ γύρο;

Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Μαλάς άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα το πρωί και κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας. Η έκκληση των δύο υποψηφίων έχει να κάνει με τη μεγάλη αποχή στον πρώτο γύρο η οποία προσέγγισε το 30%. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις αποκαλύπτουν μια σχετικά μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό το δεύτερο γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμένοι του προηγούμενου γύρου, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, δεν υποστηρίζουν κανένα εκ των δύο σημερινών μονομάχων. Κάποιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μην επιλέξουν κανένα και κάποιοι να κάνουν κατά βούληση επιλογή.

Γύρω στις 7:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό ενώ στις 10 θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου από τον Γενικό Έφορο Εκλογής στο στάδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στη Λευκωσία.

Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ