Άλμα προς την κανονικότητα με χαλάρωμα των μέτρων και άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία σηματοδοτεί και την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης.Το μεγαλύτερο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα κάνει σήμερα η Κύπρος αφού αίρεται μετά από 15 μήνες η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που θα σημάνει και την πλήρη επαναλειτουργία των χώρων διασκέδασης. Η χαλάρωση των μέτρων που ισχύει από σήμερα, περιλαμβάνει και την επιστροφή χιλιάδων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους, αφού καταργείται το όριο της φυσικής παρουσίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι νέες χαλαρώσεις, είναι αποτέλεσμα της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας η οποία οφείλεται στην εμβολιαστική θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι την Δευτέρα, ποσοστό 56,5% του πληθυσμού έλαβε την 1η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και ποσοστό 37,1% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Παρά το γεγονός ότι ο στόχος για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αισθητή μείωση κρουσμάτων αλλά και σημαντική πτώση στον αριθμό των νοσηλευόμενων.

Σε αναμμένα κάρβουνα για τουρισμό

Παρά την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, η Κύπρος παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η εν λόγω κατηγοριοποίηση επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό κυρίως σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες τουριστικές αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Το υφυπουργείο Τουρισμού ποντάρει σε βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της Κύπρου και σε αναβάθμιση της χώρας στην πράσινη λίστα των Βρετανών στην επόμενη αξιολόγηση στις 28 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την ρωσική αγορά, ο κύπριος υφυπουργός Τουρισμού εκτιμά ότι η Κύπρος έχει καλές πιθανότητες να περιλαμβάνεται στις χώρες-προορισμούς όταν η Ρωσία επιτρέψει τις επόμενες εβδομάδες τα ναυλωμένα ταξίδια.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ