Προκαταρκτικές συνομιλίες των γερμανικών κομμάτων έγιναν χθες Κυριακή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Συνάντηση Πρασίνων-CDU/CSU αναμένεται την Τρίτη.Από τις διαδοχικές συναντήσεις των Σοσιαλδημοκρατών την Κυριακή με τους Φιλελεύθερους (FDP) και κατόπιν με τους Πράσινους όπως και οι συνομιλίες των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU με το FDP δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και τα CDU/CSU εξέφρασαν μετά τις συναντήσεις την ετοιμότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους. Τα δύο αυτά κόμματα εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό, τουλάχιστον επίσημα, με ποιους τελικά θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των Σοσιαλδημοκρατών ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως διαπίστωσε διάθεση στο SPD να αναπτύξει μια νέα δυναμική για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Σύμφωνα πάλι με τον ΓΓ του FDP Φόλκερ Βίσινγκ το κόμμα του έχει λιγότερες διαφορές σε θέματα ουσίας με τα χριστιανικά κόμματα παρά με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο ΓΓ των Φιλελευθέρων τόνισε όμως, πως οι διαφορές με το SPD δεν συνιστούν αξεπέραστο εμπόδιο. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα, «να σχηματίσουν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα πάει μπροστά» τη Γερμανία. Η επισήμανση αυτή προφανώς σχετίζεται με την εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει στους Χριστιανοδημοκράτες μετά την εκλογική τους ήττα. Η δημόσια αμφισβήτηση του πρόεδρου του κόμματος Άρμιν Λάσετ από ηγετικά στελέχη και αιτήματα για ριζικές προγραμματικές αλλαγές καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια κυβερνητική συνεργασία μαζί τους.

Τα επόμενα βήματα

Ο γύρος των προκαταρκτικών συνομιλιών θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τη συνάντηση χριστιανικών κομμάτων και Πρασίνων. Στη συνέχεια τα κόμματα θα αποφασίσουν αν θα διεξαγάγουν και άλλες επαφές ή αν θα ξεκινήσουν επίσημα διερευνητικές συνομιλίες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε με τα χριστιανικά κόμματα. Προκειμένου να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο λόγω ανυπέρβλητων διαφορών ανάμεσα σε Φιλελευθέρους και Πράσινους, ο ΓΓ του FDP Βίσινγκ πρότεινε τον συντονισμό των δύο κομμάτων και στην επόμενη φάση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ