Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Με επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια της 8ης διεθνούς έκθεσης βιβλίου στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΘΕ παρουσία πολλών από τους 500 εκδότες των 23 χωρών που πήραν μέρος αλλά και 190 συγγραφέων μεταξύ των οποίων ήταν οι: Ταρίκ Αλί Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο, Σάλουα Αλ Ναϊμι Συρία-Γαλλία, Γιοάνες Γκρεμπρεγκέοργκις Αιθιοπία, Γκαμάλ Γιτάνι Αίγυπτος, Νταβίντ Γκρόσμαν Ισραήλ, Ντενίζ Καβουκτσούογλου Τουρκία, Χόντα Μπαρακάτ Λίβανος, Σοφί Μπεσσί Τυνησία-Γαλλία, Μαουαλέμ Σανσάλ και Μουλέκ Σαμπέλ Αλγερία, Μπαχά Ταχέρ Αίγυπτος και Σούμπχι Χαντίντι Συρία. Πλήθος Ελλήνων και Ευρωπαίων συγγραφέων ο γεννηθείς στο Χάϊφιγκεν της Στουτγάρδης Στράτος Δορδανάς με το βιβλίο του «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη» από τις εκδόσεις Εστία, η Αλίκη Λαβράνου με σπουδές στο Göttingen και άλλοι. Παραβρέθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας που εγκαινίασε την έκθεση αντί του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κελτίδης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης, η Πρόεδρος της ΠΟΕΒ Άννυ Ραγιά, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΕΠΕΒΒ Στέφανος Ιορδανόιπουλος και οι ηθοποιοί Δημήτρης Καρτόκης και Έρικα Μπίγιου που παρουσίασαν το πρόγραμμα σε κείμενα του Σάκη Σερέφα.

Σε αυτό το πνευματικό καταφύγιο όπου πλημμύρισαν κάθε είδους βιβλίων έδωσαν το παρών τους πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, λογοτέχνες, πεζογράφοι και ερευνητές ξεχώρισε η πρώτη γυναίκα που έγραψε για το Άγιον Όρος (Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς: Μονές και διαδρομές» η δημοσιογράφος της γερμανικής Ραδιοφωνίας Μαριάνθη Μυλωνά.

Τον χαιρετισμό του κυρίου Γερουλάνου διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Καρτόκης και στον οποίο ο καθ’ ύλην υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η νέα πολιτική έχει στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη στήριξη της νέας δημιουργίας. Πάντως όλοι οι ομιλητές: Άννυ Ραγιά, Πάρις Μαυρίδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης και Σπύρος Βούγιας είδαν κάτι καινούργιο χωρίς όμως να αλλάζει κάτι που να ευνοεί τους αναγνώστες αφού η χώρα μας είναι μια από τις ακριβότερες αγορές βιβλίου σε όλο τον κόσμο. Τώρα τι είδους αλλαγή εντόπισαν οι ομιλητές όταν ούτε ένα περίπτερο δεν διέθεσε στους μικρούς επισκέψεις ένα μολυβάκι ή ένα μπλοκάκι δεν γνωρίζουμε. Ευτυχώς, όμως, τουλάχιστον για τους μικρούς επισκέπτες λειτούργησαν παιδικές γωνιές από εκδοτικούς οίκους όπου έζησαν ζωντανά την παιδική λογοτεχνία μέσα σε ένα λιμάνι ευτυχίας.

Ύστερα από οκτώ διοργανώσεις τέτοιου είδους είναι καιρός να συζητηθούν οι τιμές των βιβλίων γιατί και από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί η αύξηση του αριθμού των αναγνωστών. Πάντως η διαδρομή των τεσσάρων ημερών της εκθέσεως ήταν ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ