Ημέρα σιωπής σήμερα πριν από τις αυριανές, κρίσιμες εκλογές. Θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι η επόμενη πρωθυπουργός; Έκκληση της Κεντροαριστεράς υπέρ των κοινωνικών ελευθεριών.Η Ιταλία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κρισιμότατη αυριανή εκλογική της αναμέτρηση. Χθες βράδυ η Κεντροαριστερά ολοκλήρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην Πλατεία του λαού της Ρώμης καλώντας τους ψηφοφόρους να υπερασπισθούν τις κοινωνικές ελευθερίες, την θέση της χώρας στην Ευρώπη και τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης Ντράγκι.

Τα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους ελπίζουν ότι με την διαφαινόμενη άνοδο των ποσοστών τους στον νότο θα μπορέσουν ίσως να φράξουν τον δρόμο στην δεξιά και ακροδεξιά συμμαχία, δυσκολεύοντας τες στο να εξασφαλίσουν την απόλυτη αυτοδυναμία στην γερουσία.

Δεν αποκηρύσσει ανοιχτά τον φασισμό η Μελόνι

Η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στην τελευταία της προεκλογική συνέντευξη χθες βράδυ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και υπογράμμισε ότι δεν εννοεί να καταλάβει την εξουσία με ανθρώπους τους κομματικού μηχανισμού της.

«Θα αναζητήσουμε ικανά στελέχη από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα», τόνισε. Για μια ακόμη φορά, όμως, δεν προχώρησε σε ανοικτή καταδίκη και αποκήρυξη του φασισμού. Δήλωσε ότι «στην φάση αυτή, οι Ιταλοί δεν ενδιαφέρονται για τον φασισμό, αλλά για το επείγοντα κοινωνικά προβλήματα».

Όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η συντηρητική συμμαχία θα εξασφαλίσει όντως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά των ποσοστών του κόμματος της Μελόνι από εκείνα της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Διότι μια ενδεχόμενη απόλυτη υπεροχή της βαθιάς αυτής δεξιάς, θα αποτελούσε ένα ακόμη στοιχείο ανησυχίας και αστάθειας.

Η αγωνία κορυφώνεται

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πάντως, συμφώνησαν ότι -παρά την κρισιμότητα της φάσης αυτής καλό θα είναι να μην υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις και αναφορές από ευρωπαϊκές χώρες ή από θεσμούς της Ένωσης, τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες αύριο στις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας.

Δεν είναι βέβαιο όμως ότι οι Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες θα σεβαστούν την σημερινή καθιερωμένη «ημέρα σιωπής». Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις «αθέμιτων παρεμβάσεων» με μηνύματα της τελευταίας στιγμής, κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ