Η περικοπή του κοινωνικού επιδόματος ανεργίας είναι το σημείο στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Μελόνι, που συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.Είναι το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής της κυβέρνησης Μελόνι: Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 ξεκινά την πορεία του στο κοινοβούλιο, με σχετικά γρήγορη προοπτική έγκρισης. Δεν λείπουν, όμως, οι αντιδράσεις και οι κριτικές. Aπό το σύνολο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 21 προορίζονται για την στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων, και γενικότερη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας. Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη μείωση των φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε αύξηση, κατά περίπου 100 ευρώ, των χαμηλότερων συντάξεων.

Αντιδράσεις για την περικοπή του κοινωνικού εισοδήματος ανεργίας

Το σημείο που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η περικοπή τού κύριου βοηθήματος για τους ανέργους και τους πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας. Πρόκειται για το κοινωνικό εισόδημα ανεργίας, που φτάνει μέχρι 700 ευρώ τον μήνα. Η Μελόνι ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα καταβληθεί μόνον για οκτώ μήνες, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί αυστηρά. Η ίδια θεωρεί ότι το μέτρο αυτό, που εγκρίθηκε το 2019 με μεγάλη επιμονή των Πέντε Αστέρων, προκάλεσε σπατάλες και οδήγησε «στον καναπέ» πολίτες που θα μπορούσαν να εργαστούν.

Η κεντροαριστερά και οι «πεντάστεροι» ωστόσο απαντούν, ότι το κοινωνικό εισόδημα έσωσε από την εξαθλίωση χιλιάδες ανθρώπους – ιδίως κατά την πρώτη, σκληρή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού- και ότι με τις περικοπές της Μελόνι του χρόνου το ιταλικό δημόσιο θα εξοικονομήσει μόνον 700 εκατομμύρια ευρώ. Η εφημερίδα La Repubblica σε σημερινό της ρεπορτάζ γράφει ότι στην Σικελία, αν καταργηθεί το βοήθημα αυτό, η μόνη εναλλακτική, για κάποιους πολίτες θα είναι να γίνουν διακινητές ναρκωτικών της μαφίας.

Τα Πέντε Αστέρια του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, ενώ οι κάτοικοι στις υποβαθμισμένες περιοχές κοντά στην Νάπολη, όπως η Σκαμπία, δηλώνουν «έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους». Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για το πρώτο, μεγάλο εμπόδιο που θα συναντήσει στην πορεία της η νέα ιταλική, υπερσυντηρητική κυβέρνηση. Συνολικά, είναι 3.386.000 οι κάτοικοι της χώρας που λαμβάνουν το «κοινωνικό εισόδημα», (reddito di cittadinanza) και η σταδιακή του κατάργηση δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να περάσει απαρατήρητη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ