Για τη μελλοντική Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. Mercosur.

Βρυξέλλες, 20 Απριλίου 2011. H Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, θα μεταβεί στη Βραζιλία με 12μελή Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την Περιφερειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Οι δύο πλευρές, Ε.Ε και Μercosur, αποφάσισαν το Μάιο του 2010 την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από διακοπή λόγω ασυμφωνιών, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών παγκοσμίως. Η επίσκεψη εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βραζιλία έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω του ότι η χώρα αφενός επιδιώκει έντονα την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και αφετέρου έχει το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό βάρος από τις χώρες της περιοχής. Η Ευρώπη παράλληλα επιδιώκει και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Βραζιλίας κυρίως στις επενδύσεις και τα βιομηχανικά προϊόντα. Tο συνολικό εμπόριο μεταξύ Βραζιλίας και ΕΕ ανήλθε σε 46,7 δις. ευρώ το 2009. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 22,9% του συνολικού της εμπορίου. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βραζιλία αποτελούνται κυρίως από μηχανήματα, μεταφορικό εξοπλισμό και χημικά. Αντίστοιχα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12,4% των συνολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να καταλήξει η Ε.Ε. σε μία συμφωνία που θα βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας ανοίγματος των αγορών σε προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις και σε συνθήκες που εξασφαλίζουν ισορροπημένα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Βασική μέριμνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να διασφαλίσει τον Ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα με δεδομένο ότι το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Μercosur υπερδιπλασιάστηκε από το 2000. Οι εισαγωγές της Ε.Ε. γεωργικών προϊόντων από τη Mercosur είναι τώρα αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ των εξαγωγών. Σύμφωνα με τη Ρόδη Κράτσα, η επίσκεψη αυτή είναι μία σημαντική ευκαιρία ευρύτερης ενημέρωσης, καθώς η Βραζιλία αποτελεί μία αναδυόμενη δύναμη και ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα οικονομικής ανάκαμψης την τελευταία δεκαετία, αφού ξεπέρασε επιτυχώς τη δική της κρίση του 1999. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες και την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντήσει και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, μιας πολύ ζωντανής και δραστήριας κοινότητας, που αριθμεί περισσότερους από 25.000 Έλληνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ