Βιβλιοπαρουσίαση

Αντώνη Κακαρά
Οι Φρουροί της Συκαμινιάς

Εκδόσεις Παπαζήσης
Αθήνα 2011
ISBN: 978-960-02-2552-5
Διαστάσεις: 14 χ 21, Σελ. 308

Στην έκδοση αυτή με τα διηγήματα ο συγγραφέας καταγράφει, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρες, γεγονότα, εικόνες που ο καθένας μας συναντά, ακούει, βλέπει, στο δρόμο, στην αγορά, παντού. Είναι τέτοια η περιγραφή ώστε ο αναγνώστης νοιώθει πως στοιχεία των ηρώων είναι και δικά του, πως έχει και ο ίδιος μερίδιο στα δρώμενα, οργίζεται, ενθουσιάζεται, ικανοποιείται ενίοτε, συνεγείρονται τα συναισθήματά του.

Είναι συχνή η αναφορά στο αγαπημένο του θέμα, τη Γυναίκα, ενώ προβάλλεται με ευαισθησία και φανερό θαυμασμό ο κυρίαρχος ρόλος της στη διαμόρφωση αρχών, συνειδήσεων και χαρακτήρων, η συμμετοχή της σε αγώνες.

Οι συγκρούσεις των ανθρώπων, η πολιτική, η καθημερινή ζωή έχουν τη θέση τους στο βιβλίο, όπως και η προβολή του καλού και του κακού, ο αγώνας για επιβίωση, η δικτατορία του 67, τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, η θρησκοληψία, ο ρατσισμός, η πλουτοκρατία και οι συμπεριφορές της, η κρίση που μαστεύει από τους εργαζόμενους ικμάδα και ελπίδες. Αλλά και η ζωή στο χωριό με ηθογραφικές αναφορές και απολαυστικά στοιχεία, η επιμονή για το παλιό και άφθαρτο, όλα λίγο πολύ ξεκινώντας από πραγματικές ιστορίες και συμβάντα σήμερα, χθες και παλιότερα από τον πόλεμο και μετά.

Χαίρεσαι να διαβάζεις τα διηγήματα, παρασύρεσαι στη νοσταλγία σε συνάρτηση με την αγωνία για το αύριο … συγγνώμην ζητάει από τον ερχόμενο εγγονό, γιατί δε θα βρει τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι η γενιά του τον πρωτογνώρισε.

Ο Κακαράς με τους Φρουρούς που επιστρατεύει, θέλει να συμμετάσχει στην προστασία της Συκαμινιάς (της Σκαμνιάς, της συκιάς δηλαδή), ήτοι στο δικαίωμα στη ζωή και σ’ ότι η φύση παρέχει για απολαβή απ’ όλους μας χωρίς εξαίρεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ